12-13 Ocak 2018 Konya-Antalya Teknik Arazi Programı kapsamında ÇEM Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA ve OGM Genel Müdürü Bekir KARACABEY ilk olarak Konya Orman Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti. Ormancılık faaliyetlerinin yerinde incelendiği ziyaret kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi alındı.
Konya Fidanlık Müdürlüğünde yapılan çalışmalar incelendi. Kurak ve yarı-kurak alanlarda kullanılan türler, fidan üretimi ve fidanlık kapasitesi hakkında bilgi alındı.
12 Ocak öğleden sonra ise Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Alanya Orman İşletme Müdürlüğü – Sapadere’de bulunan yangın görmüş sahada inceleme yapıldı. Yanan Alanların Rehabilitasyonu, Ağaçlandırılması ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projeleri (YARDOP) kapsamında yeniden ağaçlandırma yapılan sahada incelemelerde bulunuldu. Yapılan çalışmalar, özellikle kullanılan türler hakkında Antalya Orman Bölge Müdürümü Vedat Dikici tarafından bilgilendirme yapıldı. Arazide yapılan değerlendirmede GÖZÜKARA; yangınların arazi bozulumuna neden olduğu ve dolayısıyla çölleşmenin sebeplerinden biri olduğunu vurgulamış, yapılacak çalışmaların arazi bozulumunun önlenmesi açısından önemini belirtti.
Alanya Orman İşletme Müdürlüğünde yapılan toplantıda Alanya’da yapılan ormancılık faaliyetleri hakkında İşletme Müdürü bilgi verdi.
Daha sonra Antalya Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi Müdürlüğü ziyaret edildi ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürleri ve İşletme Müdürlerinin katılımıyla, yapılan çalışmalar hakkında genel değerlendirme yapıldı. ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sel, çığ, heyelan ve ağaçlandırma projeleri ve eylem planları hakkında ve izleme sistemleri-modeller; havza izleme ve değerlendirme Sistemi (HİDS), Dinamik Erozyon İzleme Sistemi (DEMİS), Türkiye Çölleşme İzleme Sistemi ve Potansiyel Ormancılık Faaliyetleri Tespit Sistemi ( POS )hakkında bilgilendirme yapılmıştır.
13 Ocak’ta ise Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ziyaret edildi ve çalışmaları hakkında bilgi alındı.
Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ziyaretinde projeler ve AR-GE çalışmaları hakkında bilgi alındı.
ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan Toprak Bilgi Sisteminin Laboratuvarlarla entegrasyonunun devam ettiği, Genel Müdürlüğümüzce yürütülen Türkiye Dinamik Erozyon Modeli ve İzleme Sistemi (DEMİS), Ulusal Dinamik Rüzgar Erozyonu Modeli ve İzleme Sistemi (UDREMİS), Türkiye Çölleşme Risk Haritası, Türkiye Toprak Organik Karbonu Modeli ve Haritalanması Projesi (TOK), Yukarı Havzalarda Sel Modellemesi Projesi gibi sistemin alt bileşenlerinin Batı Akdeniz özelinde araştırılmasına/geliştirilmesine yönelik öneride bulunuldu. Ayrıca, Orman Genel Müdürü Bekir KARACABEY; ÇEM tarafından yapılan çalışmaların entegrasyonunun Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması açısından önemini bir kez daha vurguladı.
Korkuteli İşletme Müdürlüğü ziyaret edildi. Genel Müdürlerimiz Korkuteli ilçesinde ÇEM tarafından tesis edilmiş olan ‘’Erozyon ve Sel Kontrolü Eğitimi Model Uygulama Projesi’’ Sahasında ve Kızılcadağ mevkiinde bulunan ağaçlandırma sahalarında incelemelerde bulundu.
Son olarak; Korkuteli Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Gümüşlü köyünde bulunan vatandaşlarımızla ORKÖY kredisi kapsamında mantar yetiştiriciliği büyükbaş hayvancılık kredisi alan vatandaşlarımızla görüşüldü ve talepleri dinlendi. Projelerin yöre halkı için çok faydalı olduğu görüldü.
ÇEM ve OGM Genel Müdürlüklerinin, aynı çatı altında birbirini tamamlayan ve aynı gayeye hizmet eden kurumlar olduğunu ifade eden GÖZÜKARA; projelerin OGM ile iş birliği içinde uygulandığını, ÇEM ve OGM’nin iş birliği ile yapılan bu projelerin uygulamadaki sonuçlarının memnuniyet verici olduğunu ve iki Genel Müdürlüğün el ele vererek Bakanlığımızın hedeflerine ulaşma ve millete hizmet yolunda çalışmalarına devam edeceğini belirtti.