7-9 kasım 2012 tarihleri arasında Bolu’da gerçekleşen “Kuruluşunun 60. Yılında Ormancılık Araştırma Enstitüleri: Dünü, Bugünü ve Geleceği Sempozyumu”na Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu ile birlikte Genel Müdürümüz Hanifi Avcı da katılım sağlamıştır.
Oturumun başlangıcında bir konuşma yapan Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu şunları söyledi “2011 yılında Orman Genel Müdürlüğü'nü yeniden yapılandırdık. Ormancılığın bir bütün olarak tek elden yürütülmesi ile büyük bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Araştırma müdürlüklerini enstitü yapmak suretiyle daha iyi bir unvan kazandırdığımıza inanıyorum. Bizim asıl amacımız ormancılıkta uzun süreli ekosistem araştırması, havza araştırmaları, işletme ve idare müddetini ortaya koyan araştırmalar yapmamızdır. Bunlar uzun süreli işlerdir. Ormancılıkta devamlılık önemli olduğu kadar araştırmalarda da devamlılık önemlidir” .
Genel Müdürümüz Hanifi Avcı ise yapmış olduğu konuşmasında; "Benim Ar-ge anlayışım; araştıran, geliştiren, ulaştıran, izleyen ve denetleyen bir Ar-ge sistemidir. Çalışmalar toplam kalite yönetimi ve verimlilik açısından da dikkatle yürütülmelidir. Yurt dışındaki enstitüler gibi bir yapıda olmalıyız” dedi.
Ormancılığın dünyada geleceği olan, parlayan bir meslek haline geldiğini vurgulayan Genel Müdür Avcı, bu durumun ormancılığın diğer fonksiyonlarının ön plana çıkmasından kaynaklandığını ifade ettiği sözlerine şöyle devam etti; “Ormancılığımızın ihtiyaçlarını tespit edip, o konularla ilgili uzmanlarımızı yetiştirmemiz gerekiyor. Yetiştirdiğimiz uzmanlarımızın hangi konularda çalıştıklarına dair bir de veri tabanı oluşturmamız gerekiyor. Bu veri tabanı aynı zamanda bize hangi konularda uzman yetiştirmemiz gerekliliğini de gösterecektir. Aynı zamanda bugüne kadar ormancılık konularında ne tür çalışmaların yapıldığı da bir arşiv haline getirilmesi gerekiyor. Yine benzer şekilde ihtiyaç duyulan çalışmamış konularda burada belli olacaktır ve bu eksik görülen konularda araştırmalar yapılmalıdır. Araştırma sayısının çokluğu değil verimi önemlidir. Bir araştırmanın yürütülmesinde, raporlanmasında, izlenmesinde ve denetlenmesinde ortak çalışabilecek uzmanlara ihtiyaç vardır. Araştırma çalışmalarının ileri gitmesinde insan kaynağı çok önemlidir. Bu bağlamda yıllarını ormancılığa vermiş ve emekli olmuş meslek büyüklerimizin hizmet alımı veya başka yollar vasıtası ile Ar-ge projelerinde çalışmalarını sağlayabiliriz.”
Ormancılık araştırma enstitüleri son yapılanma ile birlikte Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet verdiğini ifade eden Genel Müdür Hanifi Avcı araştırma enstitülerinin bağımsız olarak faaliyet yürütmesinin gerekliliği kanaatinde olduğunu ilettiği sözleri ile konuşmasını sonlandırmıştır.
Açılış konuşmalarının ardından çağrılı bildiriler ile devam eden sempozyumun son günü ise; Mudurnu ve Abant'a gezi düzenlenmiştir.