5-9 Kasım 2012 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen “Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Havzalarının Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi” Çalıştayı tamamlandı.
Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ı kapsayan proje ülkelerinden yabancı uzmanların katılım sağladığı Çalıştay; sunum ve tartışma, proje iş planının oluşturulması ve arazi programı şeklinde sürdürüldü.
Açılışını Genel Müdürümüz Sayın Hanifi AVCI ’nın yaptığı Çalıştaya; Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Altaş, Antalya Bölge Müdürü Ali Gökçöl, Havza Planlama ve Arazi Islahı Daire Başkanı Hüseyin Baltalı, OGM Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Daire Başkanı Mahmut Temiz, Proje Koordinatörü Erdoğan Özevren, FAO Roma Temsilcisi Gerard Morquis, Emekli Orman Mühendisi Muzaffer Doğru ve konu ile ilgili öğretim üyeleri katılım sağlamışlardır.
Çalıştayın ilk iki gününde yapılan sunum ve tartışmaların ardından üçüncü gün proje iş planının oluşturulmasına yönelik Proje Yönlendirme Komitesi toplantıları gerçekleştirildi. Çalıştayın dördüncü günü Burdur iline yapılan teknik arazi gezisinde havza rehabilitasyon faaliyetleri incelendi ve bazı faaliyetler uygulamalı olarak tanıtıldı.
Çalıştayın son gününde Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Antalya Orman Fidanlık Müdürlüğü, ileri teknoloji kullanılan sera ziyaretleri ile Aspendos antik kentine düzenlenen tarihi ve kültürel gezi gerçekleştirildi. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün yürüttüğü faaliyetlere ilişkin gerçekleştirilen sunumların ardından Antalya Orman Fidanlık Müdürlüğü tarafından yürütülen fidan üretim çalışmalarına ilişkin teknik bilgiler tesislerin yerinde tanıtılması sureti ile katılımcıların bilgisine sunuldu.
Çalıştayda sürdürülebilir havza yönetimi ile ilgili Türkiye’nin tecrübeleri aktarıldı ve proje ülkelerindeki mevcut durum değerlendirildi.
2 yıl sürecek olan Proje kapsamında; katılımcı ülke uzmanlarının eğitilmesi, uzman değişimi, havza rehabilitasyonu ve yönetimi ile ilgili ülkelerin özel şartlarını da dikkate alan kılavuzların hazırlanması, kamuoyu bilinçlendirme faaliyetlerinde kullanılacak materyalin hazırlanması faaliyetleri yürütülecek.
Proje katılımcı ülkelerinin işbirliğini geliştirme çabalarına katkı sağlamaktadır. Ayrıca Projenin ileriki yıllarda havza rehabilitasyonu ile ilgili uygulanacak olan daha kapsamlı projelere öncülük edeceği beklenmektedir.