Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Genel Müdürümüz Mersin’de Heyelan ve Ağaçlandırma Alanlarında İncelemelerde Bulundu

05 Eylül 2014

Genel Müdürümüz Hanifi AVCI, Genel Müdür Yardımcımız M. Mustafa GÖZÜKARA, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit BACA, Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan AKDUMAN, Heyelan ve Seyelan Şube Müdürü İsmail BULUT’un iştiraki ile 29 Agustos 2014 tarihinde Mersin ili Erdemli İlçesi Hacıalanı yaylası çevresindeki ağaçlandırma sahalarında incelemeler yapıldı.

 

 

 

Ağaçlandırma alanlarında yöre halkının ekonomik gücüne katkı sağlamak ve orman-halk arasındaki diyaloğu arttırmak amacıyla yapılan sosyal ormancılık faaliyetlerinden olan gelir getirici ürünlerle ağaçlandırma yapılan yerlerde incelemelerde bulunuldu. Bu alanlarda, gelir getirici türlerden ceviz başta olmak üzere ahlat, badem, kuşburnu, yabani elma v.s. kullanılmıştır. Bu bitki türlerinin toprak işlemesinden fidan temin ve dikimine kadar olan işlemleri orman işletmesi tarafından yapılmaktadır. Daha sonra bakım ve işletmesi yöre halkı yapmak üzere vatandaşlara kura ile tahsis edilerek Bakanlık tarafından dağıtılacaktır. Yapılan bu çalışmalarla orman köylüsünün sosyo-ekonomik gelişmişliği arttırılması hedeflenmektedir. Gelir getirici ürünleri için toprak yetersizliği olan yerlerde ise karaçam ve sedir fidanları ile ağaçlandırma yapılarak ağaçlandırma alanında bir bütünlük sağlanmış olacaktır.

 

 

Toprak işleme çalışmaları ile birlikte daha önce yapılmış, yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılarak genel bir değerlendirme yapılmıştır. Toprak işlemenin ağaçlandırma alanlarında başarı şansını arttırdığı konusunun önemine değinilmiştir. Bu alanlarda yeni toprak işleme yöntem ve teknikleri de değerlendirilmiş olup, yapılan yeni toprak işleme tekniklerinin uygulanması ile de erozyon ve sel kontrol çalışmalarına sağladığı faydalar gündeme getirilmiştir.

 

 

Daha sonra Toprak Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Arazileri Değerlendirme Daire Başkanı Dr. Yüksel ŞAHİN, Prof. Dr. Suat ŞENOL’un katılımı ile birlikte Erdemli İlçesine bağlı Şahna köyündeki heyelanlı alanlarda inceleme ve değerlendirmeler yapıldı.

 

 

Genel Müdürümüz Hanifi AVCI söz konusu heyelanın yoğun bir şekilde kullanılan köylere ulaşımı sağlayan yolu tehdit ettiğini, Toprak Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Arazileri Değerlendirme Daire Başkanı Dr. Yüksel ŞAHİN’de Şahna Köyü ve civarında tarım ve orman alanlarının heyelan tehlikesi altında olduğunu söyledi. 

 

 

Orman ve tarım alanlarında bitki-toprak ve su arasındaki doğal denge, gerek bu kısımlara yapılan olumsuz müdahalelerin gerekse yol güzergahlarının seçimi ve yapımı sonucu meydana gelen heyelanın gün geçtikçe heyelan problemin devam ettiği gözlenmiştir. Yamaç arazilerde stabilitenin bozularak heyelanların oluştuğunu, bunu da kılçık dren ve benzeri drenaj yöntemleri ile kontrol altına alınabileceğini ifade edilmiştir. Ayrıca derin kök yapısına sahip olan sahadaki andızların kesilmemesi gerektiği vurgulanmıştır. 

 

 

Dolayısı ile zeminin litolojik yapısını değiştirerek ya da tabaka duruşuna müdahale ederek heyelanları önlemek mümkün olmadığı için heyelanların önlenmesi ve meydana gelmiş olanların tespiti önem arz etmektedir. Bunun için de arazide nemli haldeki mevcut örtü malzemesinin denge açısını aşmamak, bilakis yamaç eğimini bu sınırın altında tutmak gerekmektedir. 

 

Eğer heyelan meydana gelmiş ise orada heyelanın tekrarını önlemek ve heyelan kütlesinin profilini denge açısını aşmayacak şekilde işlemek gerekir. Kütle ağırlığını artırmamak ve kütlenin bir kısmını ortadan kaldırarak zemine yapılan basıncı azaltmak, yamaca veya kütleye sızan suyu azaltmak ve bunun için sahayı direne etmek, sürtünmeyi artırmak için heyelan kütlesinin uygun yerlerine sağlam temele kadar inen derin ve kuvvetli kazıklar çakmak, heyelan kütlesinin alt kenarı önüne sağlam temele oturmuş kuvvetli istinat duvarları inşa etmek gibi heyelan önleyici tedbirler almak gerekir.

 

 

 

 

 

Orman ve diğer ulaşım yollarının planlamasında ise yol güzergahlarının jeolojik etüdü mutlaka yapılmalı ve güzergah ona göre seçilmelidir. Ayrıca ormancılık faaliyetleri olarak da bu sahalarda derin ve kazık kök yapan ağaç türleri ile ağaçlandırmalar yapılmalı ve kütle ağırlığını arttıracak ağaç türlerinden de kaçınılmalıdır.

 

Şahna Köyü heyelan kontrol çalışmaları Genel Müdürlüğümüzün etüt ve proje çalışma programına alınarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Arazileri Değerlendirme Dairesi ile birlikte ofis ve arazi planlaması yapılarak çalışmalara başlanlanmıştır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır