Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Orman Mühendislerimizden Halil Yıldırım, Çin Halk Cumhuriyeti’nde İştirak Ettiği Uluslarası Eğitim Semineri İle İlgili Sunum Yaptı…

08 Eylül 2014

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Gansu Eyaletinin Lanzhou(Wuwei) kentinde bulunan Gansu Çöl Kontrol Araştırma Enstitüsü tarafından her sene düzenlenen eğitimlerin 34.sü, 23 Haziran – 12 Temmuz 2014 tarihleri arasında düzenlenmiştir. 

 

Bu seneki eğitimin konu başlığı “Asya ve Afrika Kurak Alanlarında Eko-Restorasyon ve Biyoçeşitliliğin Korunması Uluslararası Eğitim Semineri” olmuştur. Eğitim, Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ve Gansu Çöl Kontrol Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenmiştir. Eğitime 13 ülkeden 34 kişi katılım sağlamıştır. Katılımcı ülkeler Türkiye, Mısır, Lübnan, Irak, Moğolistan, Azerbaycan, Filistin, Nepal, Zambiya, Nijerya, Umman, Kırgızistan, Suudi Arabistan’dır. Bu eğitime katılım sağlayan Genel Müdürlüğümüz personeli Halil YILDIRIM düzenlenen semineri anlatan sunumunu gerçekleştirmiştir.

 

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa GÖZÜKARA’nın başkanlık ettiği toplantıya, Daire Başkanı Hayrettin YILDIRIM, Bakanlık Müşavirlerimizden Necdet DEMİR, Hanifi NARLIOĞLU, Bilal DOĞAN, Mehmet NAKKAŞ, Danışman İsmail KÜÇÜKKAYA ve Çem Personeli katılım sağlamıştır.
 

 

Sunumda Kurak Alanlarda Doğal Kaynakların Kurulumu ve Biyo-Çeşitlilik Korunumu, Maqu Örneği ile Beraber Üç Akarsu Kaynağında Çölleşme, Kurak alanlarda Ekolojik Restorasyon ve Rejenerasyon yaklaşımları, Çin’de Mera Yönetimi, Tarım arazileri için rüzgâr perdeleri gibi konulara yer verilmiştir.

 

 

 

Çin’de çölleşme izlemeye yönelik yapılan Minqin Çölündeki kontrol istasyonu, kumul hareketlerini, çöl rüzgârlarının etkilerini, kum fırtınalarını izlemek ve ölçümler almak üzere kurulan bölgedeki 3 kontrol istasyonundan biridir. Uzunluğu 50 metredir ve her iki metrede 1 olmak üzere 25 adet gözlem istasyonu bulunmaktadır. Bu gözlem istasyonlarında yağış miktarı, rüzgar erozyonu sonucu taşınan toz miktarı, rüzgar erozyonu sonrası çökelme miktarı, rüzgar hızı, rüzgar yönü gün uzunluğu periyodik olarak ölçülmektedir. Bu bilgiler sürekli olarak derlenerek dönemler arasındaki değişim gözlenmektedir.

 

Ayrıca yapılan arazi incelemeleri, kumul stabilizasyonunda değişik uygulama modelleri anlatılmıştır.

Çin’de kumul stabilizasyon çalışmalarını anlatan ve gidilen nerdeyse tüm enstitülerde, yapılan çalışmaların gösterildiği müzeler kurulmuştur, gelen misafirlere çalışmaları bu harita ve maketler üzerinden daha etkili bir şekilde anlatılmıştır.

Sunuma ulaşmak için tıklayınız...

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır