Çankırı Karatekin Üniversitesi ev sahipliğinde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından 10-12 Eylül 2014 tarihleri arasında ortaklaşa düzenlenecek olan Havza Yönetimi Sempozyumu başladı.
Havza Yönetimi Sempozyumu Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluyazı Kampüsünde düzenlenmekte olup Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünden 14 çalışma sunulacak ve 20 kadar uzman/mühendisin katılımlarıyla gerçekleştirilecektir. Genel Müdürlüğümüz Havza Yönetimi ve Arazi Islahı Daire Başkanlığı tarafından yürütülen sempozyum çalışmalarında havza yönetimi konusunda uzman bilim insanlarının ve uygulayıcıların buluşturan bir sempozyumdur.
Sempozyumun açılış konuşmaları; Sempozyum Başkanı Doç Dr. Ceyhun Göl, ÇEM Genel Müdür Yardımcımız İsmail Belen, Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı, Rektör, Çankırı Belediye Başkanı ve Vali Yardımcısı tarafından yapılmıştır.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen konuşmalarında;
su konusunun çok önemli olduğu günümüzde havza konusunun pek anlaşılamadığına değinerek, havza yönetimi ve projeleri konusunda uzun yıllar ülkemizde deneyimler elde edildiğini ve günümüzde de bu deneyimleri yurtdışına taşıma gayretinde olduklarını ifade etmiştir.
Orta Asya Kafkaslar Sürdürülebilir Arazi Yönetimi Projesi ile Kırgızistan’da bir havza da çalışılmakta olduğunu belirten ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Belen, milletimizin atayurdu Kırgızistan’da Havza Rehabilitasyon Projesi yapmanın öneminden bahsetmiş ve Bakan Yardımcımız Nurettin Akman ve Genel Müdürümüz Hanifi Avcı’nın selamlarını ileterek konuşmalarına son vermişlerdir.
Sempozyumun her geçen gün daha da önem kazanan orman kaynaklarının biyolojik ve ekolojik yönden durumunun ortaya konacağı, sorunlarının tartışılacağı, çözüm önerilerinin getirileceği bilimsel bir platform amacıyla konularında uzman bilim insanları, kamu kurum temsilcileri ve özel sektör temsilcilerini de bir araya getirerek, disiplinler arası çalışmaların planlanmasına zemin hazırlamaktır. Aynı zamanda genç araştırmacıların alanlarında uzman bilim insanları ile tanışabilmesi ve fikirlerini tartışabilmesi amaçlanmıştır.
Sempozyumun önceki yıllarda çalıştaylar ve diğer bilimsel çalışmalar ile ulaşılan bilimsel düzeyinin korunması ve daha ileriye taşınabilmesi için ilgili fakültelerden öğretim görevlileri, uzmanlar, uygulayıcılar ve kurum kuruluş temsilcileriyle yapılması düşünülmüştür.
Sempozyum davetli konuşmacıları sunumlarını yaptıktan sonra ‘Havza Yönetimi Sempozyumu Fidan Dikimi’ yapılmış olup öğlenden sonraki oturumlar sonrası Yöresel Yaren Gecesi düzenlenmiştir.