Sayın Genel Müdürümüz Nurettin TAŞ’ın heyet başkanlığında ilgili Genel Müdürlüklerin konu uzmanlarından oluşan heyet İran’ın Tahran şehrinde düzenlenen "Daha İyi Bir Gelecek İçin Çevre İşbirliği" Konulu Üst Düzey Toplantı (Regional Ministerial Meeting on Environmental Cooperation for A Better Future) toplantısına katılım sağladılar.
Toplantı öncesinde Genel Müdürümüz Tahran Büyükelçisi Sn. Prof Dr. Derya ÖRS ile makamında görüşüp bilgi alış verişinde bulundular. Büyükelçimiz ile yapılan görüşmede genel olarak Katılım sağlanacak olan toplantı içeriğinden bahsedilmiş olup, Sn. ÖRS tarafından İran’a ilişkin genel demografik bilgilere ilaveten ülkemiz ile alakalı olarak çeşitli doğal kaynak talepleri ve/veya çıkar çatışmaları dile getirilmiştir.
Ryzan Uluslararası Konferans Merkezinde gerçekleştirilen toplantı, İran Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim REISI ve İran Başkan Yardımcısı ve Çevre Departmanı Bakanı Sn. Ali SALAJEGHEH açılış konuşmaları ile başlamıştır.
Yuvarlak masa toplantısı öncesinde İran yerel basınının talepleri üzerine Genel Müdürümüz Nurettin Taş bir röportaj verdi. Irak ve Suriye’den gelen tozların sebebinin Türkiye’de yapılan barajlar olduğunun öne sürülmesi üzerine, Genel Müdürümüz Sn. Nurettin TAŞ şu ifadeleri kullanmıştır : “Collect Earth çalışması Orta Doğu için yapılmış ve Irak ve İran’da yeşillenmenin arttığı görülmüştür. Suriye’de yeşillenme azalması ise Iraklı bilim adamlarının makalelerinde ki ifadelerine göre bölgede meydana gelen istikrarsızlık sebebi ile tarım alanlarının terk edildiği ve iklim değişikliğinin etkilerinin olduğu bilimsel veriler ışığında ortaya konulmuştur. Ülkemiz ise diğer bölge ülkelerine örnek olacak şekilde ağaçlandırma yapmış ve çölleşme ile mücadele faaliyetlerinde bulunmuştur. Sonuç olarak bu ithamlar bilimden uzak ithamlar olmaktadır.”
Yuvarlak masa oturumu sırasında katılımcı ülkeler konu hakkında konuşmalar yaptılar. Genel Müdürümüz Sn. Nurettin TAŞ konuşmalarında kısaca şunlardan bahsetmiştir.
“Ülkemiz 6 adet uluslararası kum ve toz fırtınaları çalıştayları düzenleyerek bu konuda ki farkındalığın artmasına katkıda bulunmuş ve bölgesel işbirliğini teşvik etmiştir. Kuraklığa ve iklim değişikliğine dayanıklı türlerin tespiti ve yaygınlaştırılması ile kum fırtınalarına sebep olan alanların ıslahı gibi çalışmalara bilimsel katkı vermiştir. Son yıllarda yaptığımız ağaçlandırma faaliyetleri ile çölleşme ile mücadele de önemli yol aldık. Konya-Karapınar ilçesi toz fırtınası sorununa getirdiği çözümler ise video ile salonda İngilizce olarak izletildi.
İran Başkan Yardımcısı ve Çevre Departmanı Bakanı Sn. Ali SALAJEGHEH Türk Heyetini ziyaret ederek, katılımımız için teşekkürlerini iletti ve Genel Müdürümüz ile çevre üzerine ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda müzakerede bulundular.
Toplantı oturumları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Genel Müdür Nurettin TAŞ Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri heyetleri ile karşılıklı fikir paylaşımında bulunmuşlardır. Birleşik Arap Emirlikleri Çevre ve İklim Değişikliği Başkanı Mariam ALMHEIRI ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak çalışmaların teşviki konusunda konuşmalar gerçekleşmiş ve Birleşik Arap Emirlikleri Çevre ve İklim Değişikliği Başkanı Mariam ALMHEIRI odak noktası üzerinden irtibat kurulması önerisinde bulundular.
Toplantı sonucunda oluşturulan Deklerasyon’a Türk heyeti olarak katkı sunulmuştur.