Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Giresun İlinde Meydana Gelen Heyelanların İncelemesi ve Değerlendirmesi Yapıldı

16 Mart 2016

2016 yılı Ocak ve Şubat aylarında Giresun ilinde meydana gelen yoğun kar yağışları sonrasında aniden yükselen sıcaklıkla birlikte yağışların da etkisiyle hızlı kar erimesine bağlı çok sayıda heyelan meydana gelmiştir.

 

9-10 Mart 2016 tarihlerinde Giresun ili, Kovanlık – Aydındere karayolu güzergahı, Şeyh Musa Köyü, Kovanlık Düzköy Mahallesi, Kovanlık Soğuksu Mahallesi, Merkez Çıtkale Mahallesi ve  Çanakçı Armut düzü Mahalleleri yerleşim birimleri çevresinde AFAD yetkilileriyle birlikte heyelan incelemeleri yapıldı. Ayrıca Giresun ilinde meydana gelen heyelanlar çerçevesinde Giresun Orman Bölge Müdürlüğü, Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Giresun Valiliği ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde toplantılar yapılmış olup ivedi olarak yapılması gerekenler ile ileriye dönük planlı bir şekilde yapılması gerekenler ortaya konuldu. 

 

İnceleme ve değerlendirmeler kapsamında Giresun Valisi Hasan KARAHAN makamında ziyaret edildi. Ziyarete, ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI, Giresun Orman Bölge Müdürü Celal PİR, Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Halil TOPATAN, Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tolga ÇAN, ÇEM Genel Müdürlüğü Orman Mühendisi Ali KEŞ, ÇEM Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet DOĞAN, ÇEM Genel Müdürlüğü Şube Müdürü İsmail BULUT, ÇEM Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı A.Kürşat ÖZCAN, Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Jeoloji Mühendisi Mustafa ÖZER ve Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Şube Müdürü Cemil BEYAZ iştirak etti. 

 

Valilik ziyareti sonrasında Giresun Orman Bölge Müdürlüğü’nde, ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI, Orman Bölge Müdürü Celal PİR, Doç. Dr. Tolga ÇAN,  Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Halil TOPATAN, müdürler ve mühendislerin de iştirakı ile gerçekleştirilen toplantıda çalışma planları yapılarak, heyelanların olduğu yerleşim yerleri belirlendi ve Valilik, Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve KTÜ de yapılacak toplantılar planlandı.
9 Mart 2016 tarihinde Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tolga ÇAN, ÇEM Genel Müdürlüğü Şube Müdürleri Ahmet DOĞAN ve İsmail BULUT, Uzman Yardımcısı A. Kürşat ÖZCAN ve  Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden Mustafa ÖZER’ in katılımı ile Giresun ili, Kovanlık – Aydındere karayolu güzergahı üzerindeki heyelan, Şeyh Musa Köyü, Kovanlık Düzköy Mahallesi ve  Soğuksu Mahallesindeki heyelanlar yerinde incelendi. Bulancak-Aydındere yolu tamamen açılmış durumdadır.

 

 

Şeyh Musa Köyünde Duvarı Yıkarak Yolu Kapatan Heyelan

 

Açılan Kovanlık-Aydındere Yolu

 

Eski Ve Aktif Heyelan Kütlesi Üzerinde Tahliye Edilen Kovanlık Düzköy Mahallesi

 

Şeyh Musa Köyünde yol kenarında heyelandan yıkılan harçlı duvarda barbakan olmadığı ve doğal drenajın tamamen engellendiği görüldü. Kovanlık karayolunu kapatan heyelan ise eski aktif büyük bir heyelanın topuğundan yol yarması açılması nedeni ile oluşmuştur. Bu eski ve aktif heyelan kütlesi afete maruz ilan edilmiş üzerindeki Düzköy Mahallesi tamamen tahliye edilmiştir. Önceki heyelan izlerinden de anlaşılacağı üzere bu aktif heyelan kütlesindeki kaymalar tekerrür edecektir.

 

Soğuksu Mahallesinde ise kaynak sularının yoğun olduğu doğal drenajının bozulduğu ve araziyi eğimle beraber  kontrol ettiği görülmüştür. Heyelan sahasının büyük bir kesimi suya doygun hale gelmiş kayma ağır ağır devam etmektedir. Vatandaşın kendi imkanları ile yapmış olduğu tekniğine uygun olmayan drenaj kanalları yetersiz kalmaktadır. Alt taraftaki iki evin boşaltılmasını ve jeoteknik araştırma ve bu araştırmaya bağlı drenaj ağırlıklı proje yapım ve uygulamasından sonra eve girilmesi önerilmiştir. Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri bu alanda ivedilikle jeoteknik etüt yapılarak drenaj ağırlıklı bir proje uygulaması yapacaklarını beyan etmişlerdir.

 

 

Soğuksu Mahallesi Heyelanı

 

 

10 Mart 2016 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ), ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI, Orman Mühendisi Ali KEŞ, Şube Müdürü Ahmet DOĞAN ve  KTÜ öğretim üyeleri ile, heyelanlarla ilgili yapılacak çalışmalara üniversitelerin verebilecekleri katkılar üzerine toplantı yapıldı.

 

10 Mart 2016 tarihinde Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tolga ÇAN, ÇEM Genel Müdürlüğünden Şube Müdürü İsmail BULUT, Uzman Yardımcısı A. Kürşat ÖZCAN ve  Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden Mustafa ÖZER’ in katılımı ile Giresun ili, Merkez Çıtlakkale Mahallesi ve Çanakçı İlçesi Armut Düzü Mahallesi heyelanları yerinde incelendi.

 

Çıtlakkale Mahallesi Heyelanı

 

Çıtlakkale Mahallesi Heyelanında Bozulan Drenaj Durumu

Çanakçı İlçesi Armut Düzü Mahallesi Heyelanı

Yapılan arazi ve çalışma toplantıları kapsamında;

Heyelanların yol açtığı kayıplara karşı etkili mücadele belirli bir bölgede heyelanları kontrol eden ve meydana getiren çevresel değişkenlerin sağlıklı bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Bu anlamda heyelan envanter haritaları heyelan duyarlılık ve olası tehlike değerlendirmelerinde en önemli ve en temel ihtiyacı oluşturmaktadır. Ülkemizde heyelan sıklığının en yüksek olduğu bölge Doğu Karadeniz bölgesidir. Doğu Karadeniz bölgesinde engebeli arazi yapısı, bol yağışlı iklim özellikleri, ayrışma, doğal bitki örtüsünün kaldırılarak fındık ve çay bahçelerine dönüştürülmesi, kırsal yerleşim birimlerinin dağınık yapılaşması, dağınık yapılaşmaya paralel düşük standartlı ulaşım ağı sistemi, ulaşım ağınının kontrolsüz yüzey drenaj sistemi oluşturması heyelanların oluşmunu hazırlayan ve tetikleyen faktörlerin başında gelmektedir.

 

Heyelanların toplumun direncini azaltan veya tamamen yok eden fiziksel, sosyo-ekonomik ve çevresel etkileri ile doğal afete dönüşmemesi için özellikle uzun bir zaman aralığında değerlendirme, hazırlık ve bilimsel temellere dayalı rasyonel önlemlerin alınması için Giresun il sınırı göz önünde bulundurularak pilot bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır