Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“HEYELAN PROJELERİ EĞİTİMİ” RİZE’DE BAŞLADI…

08 Mayıs 2013

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüzün tertip etmiş olduğu “Heyelan Projeleri Eğitimi” konulu hizmet içi eğitim 7 Mayıs 2013 tarihinde Rize İli İkizdere İlçesi’nde başladı.
 


Rize Vali Yardımcısı Bahattin Alp Arslanköylü, ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı, Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa Gözükara, OGM Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu, Bakanlık 12. Bölge Müdürü, Trabzon Orman Bölge Müdürü, DSİ ve MGM Bölge Müdürleri ve ilgili kuruluşlardan daire başkanları, şube müdürleri, uzman yardımcıları, teknik elemanlar ve üniversitelerden öğretim üyelerinin de katılımı ile başlayan hizmet içi eğitim 10 Mayıs 2013 tarihinde sona erecektir. 

Rize İli Vali Yardımcısı Bahattin Alp Arslanköylü yapmış olduğu açılış konuşmasında; bu tür eğitimlerin öneminin ihtiyaç duyduğumuz bilinç düzeyinin arttırılması yönünden mühim olduğunu ifade etti. Heyelanların Rize İli ve Doğu Karadeniz Bölgesinin gerçeği olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı “Rize ilimizde dik yamaçların, şiddetli yağışların olması en büyük etkenlerdir” dedi. 

 

Böyle bir eğitimin Rize’de gerçekleştiriliyor olmasından mutluluk duyduklarını belirten Arslanköylü, eğitimin hayırlı olmasını diledi.


OGM Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker yapmış olduğu açılış konuşmasında şunları söyledi ; “OGM ve ÇEM Genel Müdürlüğü’nün ilişkileri çok sıkı ve sağlıklıdır. ÇEM Genel Müdürlüğü öncelikli olarak model oluşturmak, koordinasyon sağlamak ve uzman yetiştirmek yolunda çalışmaktadır. Çığ, sel, heyelan ve erozyon konularında proje hazırlıyoruz ve uygulama da ortak çalışmaktayız.” 

ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı ise yapmış olduğu açılış konuşmasında; heyelanların bugüne kadar ihmal edilen bir konu olduğunu, hangi kurum ya da kuruluşun bu konu ile ilgilendiğinin ve sahiplendiğinin belli olmadığını söyledi. Genel Müdürlük olarak kuruluş safhasında heyelan afetine görevlerimiz arasına yer verdik diyen Avcı sözlerine şöyle devam etti ; “Daha önce ki çalışmalarımızda heyelanı erozyon içerisinde ele alıyorduk, fakat üzerinde fazla durulmuyordu. Bakanlık olarak Genel Müdürlüğümüzde çalışma gruplarımız arasında Heyelan İhtisas Grubu oluşturuldu. Lakin  heyelan konusunda yetişmiş uzman teknik eleman bulamadık. Bu eksiğimizi sürekli eğitimlerle ve farklı uygulamaları inceleyip konusunda bilgili elemanlar yetiştirerek çözüyoruz. Rize İlimiz heyelan yönünden hassas bir yer olduğu için eğitimin Rize’de yapılması öncelik gerektiriyordu. Bugüne kadar Türkiye’de heyelan ilgili yapılan tüm çalışmalar tüm kurumlardan toplanıp ortak çalışmayla Heyelan Risk Haritalarının hazırlanması gerekmektedir. Bu eğitimle çeşitli meslek grupları ve çözüm yollarını tartışarak koordinasyon sağlıyoruz. Heyelanlar doğal olaylar olsa da insan etkileri söz konusudur.   Yanlış arazi kullanımı buna örnektir. Artık tarım alanları içinde de Şehir İmar Planları gibi planlar yapılmalı ve çalışmalar bu yönde devam etmelidir” dedi.

 

ÇEM Genel Müdürü  Hanifi Avcı “Heyelan Yaklaşımı ve Hedefleri” konulu sunusunda Türkiye’ de yaşanan heyelanları  ele aldı. Bu heyelanlara özgü davranışları değerlendirdi. Erozyon ve heyelan çalışmalarında kullanılan yeni geosentetik malzemelerle tesis edilen çalışmaları izah etti. 

 

Yaşanan olaylardan ders almadığımızı ve kaçınılmaz sonuca kendi adımlarımızla gittiğimizi belirten Genel Müdür Avcı, yurtdışında yapılan heyelan projelerinden örnekler üzerinden farklı yaklaşımları izah etti.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır