Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

KONYA KARAPINAR’DA İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE İNCELEME GEZİSİ...

13 Mayıs 2013

Çölleşme tehlikesi ve olumsuz etkilerinin gösterilmesi, çölleşmeye karşı alınması gereken önlemlerin anlatılması gayesiyle Konya Mustafa Necati İlköğretim Okulu 4. ve 6. Sınıf öğrencilerine inceleme gezisi düzenlendi.

 

 

 

 

 

 

 

Genel Müdürlüğümüz ile Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği bir günlük gezi Konya Orman Bölge Müdürlüğü’nün destekleriyle gerçekleştirildi. 

 

 

 

 

 

Bu yıl Konya da gerçekleştirilmesi planlanan; 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü etkinlikleri çerçevesinde geziye katılan öğrenciler tarafından tiyatro gösterisi hazırlıkları da sürdürülmektedir. Ülkemizde toprak bozulumu tehlikesinin ciddi biçimde hissedilen illerinden biri olan Konya’da öğrenciler arasında konu hakkında farkındalık yaratmak ve genç kuşakların bu konuya karşı duyarlılıklarını artırmak gayesiyle düzenlenen geziye toplam 17 öğrenci katıldı.

 

 

 

 

İnceleme gezisine; Adnan-Hadiye Sürmeliöz İlköğretim Okulu’ndan öğretmen Duran Çetin, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Ahmet Yalçın, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Mustafa Kılınçarslan, Konya Orman Bölge Müdürlüğü’nden Talip Kavlak, Konya Orman İşletme Müdürlüğü’nden Saadet Çağlayan Özkaya katılmıştır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

İnceleme gezisinin ilk durağı Karapınar Belediye Başkanlığı oldu. Belediye Başkanı Mehmet Mugayitoğlu öğrencilere Karapınar’da yaşanan kum fırtınası sonunda kasabanın nasıl olumsuz etkilendiğini anlattı.

 

 

 

 

İkinci olarak Karapınar Ziraat Odası Birliği Başkanı Hikmet Bozaklı ziyaret edildi. Karapınar’da halkın tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık hakkında bilgi alan öğrencilerimize çölleşmenin bir diğer deyişle toprak bozulumunun halkın geliri üzerindeki olumsuz yansımaları çeşitli örneklerle anlatıldı.

 

 

Genel Müdürlüğümüz Şube Müdürü Özlem Yavuz ise çölleşme ile mücadele konusunda Türkiye de yapılanları ve bu konuda yürütülen çalışmaların sonuçları hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

Daha sonra ekibimiz, Örcük Yaylası’nda geçimini hayvancılıkla sağlayan ve iklim koşullarından olumsuz etkilenen bir aileye konuk oldu. Aile bireyleriyle sohbet eden öğrenciler sordukları sorularla bilgilerini daha da somuta indirmeye çalıştılar.

 

 

Öğleden sonra ise; Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Mühendis Osman Mücevher eşliğinde gezildi. Geçtiğimiz yıllarda Karapınar da yaşanan şiddetli rüzgar erozyonunun etkileri ve bu zararların azaltılması için yapılan uygulamalar hep birlikte görüldü. Araştırma sahasında “Örnek Tepe” adıyla ayrılan çölleşmenin neredeyse son noktası diyebileceğimiz alanda ise öğrencilerimizin ilgisi görülmeye değerdi.



İstasyondan ayrılan ekibimiz, dünyada eşsiz diyebileceğimiz doğa oluşumlarından biri olan Meke Gölü’nü, ardından Acı Göl’ü gezdiler.

 

İnceleme gezisinin son durağı ise; bölgede gerçekleşen ilginç doğa olaylarından olan obruk oluşumlarının sonuncusu oldu.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır