Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Erozyon Kontrolü DairesiBaşkanlığı tarafından göreve yeni başlayan uzman yardımcıları,mühendisler ve Orman Genel Müdürlüğü ağaçlandırma ve toprak muhafazaşeflerine yönelik Afyonkarahisar/Sandıklı’da 16-18 Ekim 2012tarihlerinde düzenlenen “Kurak ve Yarı Kurak Mıntıka Ağaçlandırmaları”konulu hizmet içi eğitim programı Burdur ilinde yapılan erozyon kontrolüve toprak muhafaza çalışmaları incelenerek tamamlandı.
Arazi gezisi Soğanlı mevkiinde bulunan erozyon kontrol sahasında ÇEMGenel Müdür Yardımcısı M.Mustafa Gözükara, Erozyon Kontrolü DaireBaşkanı Hayrettin Yıldırım, Isparta Orman Bölge Müdürü M.Sait Yorulmaz,Şube müdürleri, İşletme Müdürleri, İşletme Şefleri ve Ağaçlandırma veToprak Muhafaza Şefleri, göreve yeni başlayan uzman yardımcıları vemühendislerin katılımıyla başlamıştır. Arazide Orman Bölge Müdürü M.SaitYorulmaz bölgede yapılan ormancılık faaliyetleri hakkında genelbilgiler vermiştir. Daha sonra Mülga Ağaçlandırma ve Erozyon KontrolüGenel Müdürlüğü Emekli Genel Müdür Yardımcısı Necati Cengiz 1960yılından itibaren kendisinde içinde bulunduğu çalışmalar hakkındakatılımcılara bilgiler verip tecrübelerini paylaşmıştır.
Burdur ilinde 1950 li yıllarda yaşanan sel felaketleri sonucu toprakmuhafaza çalışmalarına 1964 yılında su deposu mevkiinde başlanmıştır.Günümüze kadar 21.588 ha. alanda başarılı çalışmalar yapılmıştır.
Aynı havzada 2012 yılı programında olan sahalarda dere ıslahı amacıylakuru duvar eşik, çuvallı sedde, çalı demet takviyeli toprak sedde vekafes tel eşik uygulamaları, toprak işlemede işçi ile gradoni teras,tekne tipi teras ve çalı takviyeli teras, arazi eğiminin uygun olduğuyerlerde mini ekskavatör ve traktörle yapılan çalışmalar yerindeincelenmiştir.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Yasin Karatepe arazide açılan toprak profili üzerinde topraktürü, tekstürü, strüktürü ve diğer toprak özelliklerini anlatarak,Burdur havzasını ekolojik açıdan değerlendirmiş ve yapılacak çalışmalaraışık tutacak bilgiler vermiştir.
Daha sonra işci, mini ekskavatörle ve lastik tekerlekli traktörle toprak işleme uygulamalı olarak gösterilmiştir.
Ayrıca; Soğanlı mevkiinin başka bir havzasında yan dere ıslahına yönelikyapılan kuru duvar eşik, çalı takviyeli teras, örme çit teras, kafestel örgü, çalı demetli toprak sedde ve çuvallı sedde aplikasyonu veyapımı uygulamalı olarak gösterilmiştir.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa Gözükaraüç gün süren hizmet içi eğitim programının kapanış değerlendirmesinde;ülkemizin %65 inin kurak ve yarı kurak alan olduğu vurgusunu yaparak,Türkiye’nin farklı ekosistemlere sahip olduğu göz önüne alındığındakurak ve yarı kurak alanlarda önem arz eden; Akdeniz’den İç Anadolu’yageçiş ekosistemi olan Burdur Gölü havzasında yapılan çalışmaların buanlamda önem taşıdığını, bu alanlarda yapılacak olan ağaçlandırma,erozyon kontrolü, toprak muhafaza, rehabilitasyon ve mera ıslahıçalışmalarında uygulanacak tekniklerin önemine dikkat çekmiştir.
Genel Müdür Yardımcısı Gözükara, göreve yeni başlayan uzman yardımcısıve mühendislerin eğitimine yönelik olarak düzenlenen Mersin ve Niğdeteknik gezisinin akabinde yapılan Burdur arazi incelemelerinin yenimeslektaşlarımızın tecrübelerinin artmasına olumlu katkı sağlayacağınıbelirtti.