Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

SN.BAKANIMIZIN DA İŞTİRAKLERİ İLE ''MURAT HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ''NİN TANITIM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ…

23 Ekim 2012

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr.Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çölleşme ve ErozyonlaMücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Orman Genel Müdürü MustafaKurtulmuşlu ve beraberindeki heyet bir dizi inceleme ve temaslardabulunmak üzere Bingöl'e gitti.
 

 

Prof.Dr. Veysel Eroğlu ve Yımaz, Bingöl-Elazığ karayolunun 20.kilometresindeki Gökçekanat Ceviz Ağaçlandırma Sahası'nda ''Ceviz EylemPlanı'' kapsamında ceviz fidanı dikti.

 

 

 

Burada konuşan Prof. Dr. Eroğlu, Ankara'dan Bingöl'e 17 müjde ilegeldiklerini belirterek, ''Tam 17 müjde ile Bingöl'e geldik. Toplamyatırım bedeli de 59 milyon lira. Yani Bingöl'e iki bakan heybemiz doluolarak geldik'' dedi.

 

 

 

Dağlarda boşa akan suların değerlendirilmesi için ''Bin Günde, Bin GöletProjesi'' hazırladıklarını anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr.Veysel Eroğlu, daha önce Bingöl Projesi olarak düşünülen söz konusuprojenin adının yanlış anlaşılır endişesiyle Gölsu olarak değiştirmeyidüşündüklerini ifade ederek, ''Köylerin, ovaların, ağaçların suyaihtiyaçları var. Bunun için Bingöl Projesi başlattık. Belki yanlışanlaşılır 'Bingöl'e mi yapacaksınız' diye bunu Gölsu Projesi olarakdüşündük. Bin Günde Bin Gölet ve Sulama Projesi'ni Türkiye'de yapacağız.Tabi Bingöl'de bundan çok istifade edecek. Bunun dışında MuratHavzası'nda kırsal kalkınma için ne gerekiyorsa; ağaçlandırma, ormanköyleri, hayvancılık, süt sığırcılığı, koyunculuk, arıcılık negerekiyorsa yapacağız'' diye konuştu.

 

 

 

Bingöl'de başlattıkları Ceviz Eylem Planı'nın, bir ateşin, bir meşaleninyakılması gibi bir başlangıç olduğunu ifade eden Prof. Dr. VeyselEroğlu, şunları söyledi:


''Ceviz gerçekten Bingöl için önemli. Bingöl cevizin bir bakıma anavatanı ama maalesef ceviz kalmamış, zamanında kesilmiş. Halbuki cevizson derece faydalı, verimi de son derece yüksek bir gıda maddesi. Beyiniçin fevkalade faydalı. Maalesef bu cevizin yüzde 65'ini yurt dışındanithal ediyoruz. Bu topraklarda ceviz yok ama yurt dışından cevizgetiriyorsunuz. Bu yüzden dedik ki bu sene Ceviz Eylem Planınıbaşlatalım. Niye başlatıyoruz. Çünkü bizim maksadımız bu topraklar boşolarak kalacağı yerde vatandaşa gelir getirsin.''

Türkiye'deki bozuk ormanların tamamına ceviz ve badem gibi gelirgetirici ürünleri dikmeyi düşündüklerini hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu,dikilecek ceviz fidanların dikim masraflarının devlet tarafındankarşılanacağını, gelirinin ise 49 yıllığına vatandaşa verileceğinibelirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Şu anda 5 vilayet Ceviz Eylem Planı'nda yarışıyor. Biz Bingöl'ü de buyarışmaya dahil edeceğiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile birprotokol imzaladık. Bazı meralar var. Meralar, hayvancılık ve Bingöliçin önemli. Mera iyi ise onu koruyacağız, elbette hayvancılığın teşvikiiçin bu şart. Mera bozuk fakat ıslah edilince vatandaş tarafından bumera olarak kullanılacaksa hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mızhem de bakanlığımıza bağlı Orman Genel Müdürlüğümüz bu bozuk meralarııslah edecek. Birde yamaçlarda, ağaç olmadığı için mera yazılmış, meraolarak kullanılması mümkün olmayan, halkın da ceviz ve badem dikmek içinistifade edebilecek alanları topluca mera vasfından değiştirip bunlarıvatandaşa ağaçlandırma, gelir getirici türleri dikmek maksadıyla birseferberlik başlattık. Şu anda Giresun önde gidiyor. Yaklaşık 45 binhektarlık alanda hemen dönüşümü yaptı, muazzam bir seferberlik başlattı.Şimdi Kırşehir ve Bingöl'ü de dahil edeceğiz. Böylece 6 tane pilot ilseçiyoruz. Valilikleri, orman teşkilatlarımızı ve tabii ki vatandaşlarıyarıştıracağız. Bunda Bingöl'ün en önde olacağına inanıyorum çünküBingöl cevizi biliyor, cevizin ana vatanı Bingöl.''

 

 

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Bingöl'e çok sayıda yatırımınplanlandığını hatırlattı. Vatandaşların gelir seviyesinin yükseltilmesiiçin güzel çalışmalar yapıldığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

''Bingöl'de çok sayıda gölet planlanıyor. Bir taraftan işte enerjibarajları, bir taraftan Gözeler gibi Devlet Su İşleri'mizingerçekleştirdiği sulama barajları bunlar peyderpey hayata geçecek veBingöl insanına aş olacak, iş olacak inşallah. Verimliliği artıracak amabir yandan da orman dediğim gibi Bingöl'de çok önemli. 'Ceviz EylemPlanı' diye bir eylem planı hazırladı sayın bakanımız. Bingöl içinöngörülen miktar Bingöl için gerçekten çok düşüktü. Sayın bakanımızdabunu görür görmez az önce ifade edildiği gibi 'bu olmaz' dedi, Bingöl'debu sefer ilk başlatalım dedi. Burası gerçekten cevizin ana vatanı. Bençocukluğumdan hatırlıyorum. Köylere gittiğimiz zaman doğal yani kimseningayretiyle değil, Allah vergisi burada bir ceviz varlığımız vardı.İnsanların istifade ettiği bir kaynak. Fakat artık şimdi bunu dahaendüstriyel düzeyde, daha ticari düzeyde bunu yapmamız lazım. Bingöl'deçok hızlı bir şekilde bu çalışmaları yürüteceğiz. Yüz binlerce cevizağacı olan, buralardan her yıl binlerce ailenin ekonomik anlamdafaydalandığı bir sektöre dönüşecek inşallah. Bugün burada yaptığımızçalışma onun ilk adımı. Bundan sonrada inşallah değişik bölgelerde buçalışmaları yürüteceğiz.''

Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğluve Yılmaz, hazırlanan alanda ceviz fidanı dikti. Merasim sonrasında ValiMustafa Hakan Güvençer'i makamında ziyaret eden bakanlar, ValiliktekiBingöl-Elazığ-Muş illerini kapsayan ''Murat Havzası RehabilitasyonProjesi''nin tanıtım toplantısına katıldı.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır