Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Türkiye Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Konusunda Büyük Mesafe Aldı”

16 Haziran 2015

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Türkiye Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Konusunda Büyük Mesafe Aldı”

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, son yıllarda çölleşme ve erozyonla mücadele konusunda büyük mesafe aldıklarını vurgulayarak “Çölleşme ve erozyonu önlemeye yönelik yaptığımız çalışmalarla erozyonla taşınan toprak miktarını 500 milyon tondan 168 milyon tona düşürdük” diye konuştu.

“Bu Problemle Mücadele Konusunda Üzerimize Düşen Görevi Yerine Getiriyoruz”

Son yıllarda iklim değişikliğinin etkilerini bütün dünyada gözlemlendiğini ve insan faaliyetlerinin hızlandırıcı tesiriyle özellikle kurak, yarı-kurak alanlarda çölleşmenin arttığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “İnsanoğlu tarihin hiçbir döneminde tabii kaynaklar konusunda bu kadar kritik bir döneme gelmemişti. Bizim kuşağımız, insanoğlunun ve Dünyamızın geleceğini şekillendirecektir. Bu ya sürdürülebilir bir kalkınma ya da kendi kendini yok etme olacaktır. Bu şuurla Türkiye olarak çölleşme ve erozyonla mücadelenin öneminin farkında olarak çalışıyoruz. Bu çerçevede bu problemle mücadele konusunda üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte 1970’li yıllarda 500 milyon ton olan yıllık erozyonla taşınan toprak miktarını 168 milyon tona indirdik” ifadelerini kullandı.

“Son 13 Yılda 3 Milyar 250 Milyon Fidanı Toprakla Buluşturduk”

Bu başarının kolay elde edilmediğinin altını çizen Prof. Dr. Eroğlu “Bakanlık olarak büyük özveri gösterdik. Tabi kaynaklarımızı en hassas şekilde koruduk. Özellikle ağaçlandırma hususunda destan yazarak son 13 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Fidan üretimini katladık. Ağaçlandırma yapılabilecek ne kadar alan varsa karayolu kenarlarından tutunda okul bahçelerine, mezarlıklara, cami bahçelerine kadar her yeri ağaçlandırdık. Elbette yapacaklarımız bitmedi. Bundan sonra da bu özverili çalışmalarımızı sürdürerek ülkemizde çölleşme ve erozyonla mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

“Topraklarımıza Sahip Çıkmak Zorundayız”

Bu problemin sadece tek bir ülkenin meselesi olmadığını ve bu konuyla uluslararası mecrada kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu kapsamda 1994 tarihinde 17 Haziran günü Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü” olarak kabul edilmiştir. FAO raporlarına göre ise 2050 yılına kadar 1,9 milyar hektar arazinin bozulacağı, çölleşeceği tahmin edilmektedir. Bu yüzden topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız ve bunu topyekün hep beraber yapmalıyız. Unutmayalım ki sadece bir Dünya var” diye konuştu.

“Gelecekte En Önemli Sektör Gıda Arzı Ve Güvenliği Olacak”

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya ve toprak şartlarının, erozyona karşı hassasiyetini artırdığını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Erozyon ile taşınan toprakla birlikte organik madde de taşınıyor ve toprakların verimliliği azalıyor. Toprakların korunması, tabii kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve gıda güvenliğinin sağlanması erozyonla mücadele edilmesini zorunlu kılıyor. Gelecekte en önemli sektör gıda arzı ve güvenliği olacak. Türkiye olarak kendimizi buna göre hazırlamalıyız” dedi.

“Ormanları Kalkınmanın Lokomotifi Haline Getireceğiz”

Son 13 yılda 3 milyar 250 milyon fidan dikerek ağaçlandırma hususunda Dünya’da orman varlığını artıran nadir ülkeler arasına girdiklerini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ağaçlandırma alanında şimdi de yeni eylem planlarını hayata geçiriyoruz.  2019 yılına kadar ceviz, badem, yabanıl meyveli türler, trüf ormanı, salep ve sakız eylem planları gibi toplam 27 adet eylem planı tamamlayacağız. Bu eylem planları ile köylümüze yeni gelir kapıları oluşturarak ormanları kalkınmanın lokomotifi haline getireceğiz. Ayrıca vatandaşlarımızın nefes alabilecekleri şehir ormanlarını kurmaya devam edeceğiz. Bizden önce şehir ormanı yoktu, şu an ülke genelinde 127 şehir ormanı kurduk. Ülkemizi bal ormanlarıyla tanıştırdık, 227 bal ormanı kurduk. Türkiye'de ilk defa vatandaşlarımızın sağlıklarına tabi yollarla kavuşmaları için Terapi Ormanlarını İzmir’de kuruyoruz.  Daha sağlıklı ve tabiat sevgisi ile yetişecek nesiller için Çocuk Ormanı tesis ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır