Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çölleşme tehlikesine karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl değişik etkinliklerle kutladığımız 17 Haziran “Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü”, Bakanlığımız koordinesinde ATO Kongre Merkezi ve Armada Alışveriş Merkezi’nde gerçekleştirdi.
İlk Program ATO girişinde Ankara Kulübü Derneği’nin sergilemiş olduğu Seymen Gösterileriyle başladı.
Resmi tören ATO Oditoryum Salonunda Ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları anısına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açıldı.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü’müzün faaliyetleri ve COP12 tanıtımını içeren bir film gösterimi ardından Sanatçı Veysel ÇELİKDEMİR tarafından “Kum Sanatı Gösterisi” sergilendi.
17 Haziran Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen ÇEM Genel Müdür Yardımcısı İsmail BELEN; Genel Müdürümüz Hanifi AVCI’nın yurtdışı görevinde olmaları nedeniyle açılış konuşmaları için kendilerine vekâlet ettiğini dile getirdi.
Genel Müdür Yardımcısı İsmail BELEN konuşmasına şu şekilde devam etti: “Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 17 Haziran 1994 tarihinde kabul edilmiştir. Bunu takiben 30 Ocak 1995 tarihli BM Genel Kurulu Kararı ile 17 Haziran ‘Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’ olarak ilan edilmiştir. Bu sebeple bu gün ülkemizde de kamuoyunu bilinçlendirici faaliyetlerle kutlanmaya devam edilmektedir.
“Malumları olduğu üzere ‘çölleşme’ doğrudan arazi yönetimi, dolayısı ile ‘toprak’ la ilgili bir kavramdır. Yine malumlarınız olduğu üzere BM Genel Kurulu 20 Aralık 2015 tarihinde aldığı karar ile 5 Aralık ‘Dünya Toprak Günü’ ve 2015 ‘Uluslararası Topraklar Yılı’ olarak ilan etmiştir. Aynı karar çerçevesinde FAO ve ÇEM Genel Müdürlüğü Topraklar Yılı ve Dünya Toprak Gününe ait kutlamaları organize etmekle görevlendirilmiştir.”
Genel Müdür Yardımcısı İsmail BELEN; Türk insanının “toprak” konusundaki düşüncesini Aşık Veysel’in şu dizeleriyle dile getirmiştir.
Nice güzellere bağlandım kaldım
Ne bir vefa gördüm ne fayda buldum
Her türlü isteğim topraktan aldım
Benim sâdık yârim kara topraktır
Dizeleri toprağın dostluğunu, vefasını
Âdem'den bu deme neslim getirdi
Bana türlü türlü meyva yedirdi
Her gün beni tepesinde götürdü
Benim sâdık yârim kara topraktır
Açılış konuşmalarında ikinci olarak Devlet Su İşleri Genel Müdür Yrd. Ömer ÖZDEMİR şunları söyledi; “DSİ tarafından yürütülen, su kaynaklarının geliştirilmesi, su kullanımında verimliliğin yükseltilmesi, depolama kapasitesinin arttırılması, taşkın ve rüsubat kontrolü gibi çalışmalar çölleşme ve iklim değişikliğinin Ülkemiz üzerinde olan etkilerinin azaltılmasında önemli fayda sağlamaktadır. Depolamalı tesislerin kapasiteleri artırılarak çölleşme, iklim değişikliği ve kuraklık koşullarında su kaynaklarının miktarında karşılaşılacak belirsizliklerin daha dengeli bir şekilde azaltılması hedeflenmektedir. DSİ’nin 2010–2014 Stratejik Planında; çölleşme, kuraklık ve iklim değişikliğinin su kaynaklarına olan etkileri, bu konularda yapılacak mücadele ve adaptasyon yöntemlerinin belirlenmesi, suyun verimli kullanımı, suyun miktar ve kalitesinin korunması ve atık suların dönüştürülerek tekrar kullanımı konularında çalışmalar yapılmaktadır. Kuruluşumuz ile Orman Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol çerçevesince baraj havzalarında ağaçlandırma çalışmalarına koordineli bir şekilde devam edilmektedir.”
Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez yaptığı konuşmasında Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadelede ormanların önemine değinerek, “Ormanlar toprağı muhafaza eden en önemli tabii kaynaklarımızdan biridir. Bu sebeple sorumluluğumuz altında bulunan ormanlarımızı korumak, geliştirmek ve sürdürülebilir biçimde kullanmak gayesiyle planlı bir şekilde çalışmalarımızı yürütmekteyiz.” dedi.
2013 yılında 3 yeni Eylem Planının uygulamaya konulduğunu belirten Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, 2013-2017 yılları arasında 1 milyon 400 bin hektarda erozyonla mücadele maksatlı çalışma yapılmasını öngören Erozyonla Mücadele Eylem Planı hazırlandığını ve ilk iki yılı itibariyle burada da hedeflerin üzerine çıkılarak 510 bin 393 hektar alanda çalışma gerçekleştirildiğini ifade etti. Baraj havzaları yeşil kuşak ağaçlandırma eylem planı ile 400 adet baraj ve gölette, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile de 227 adet sel havzasındaki 41,3 milyon dekar alanda sel ve erozyon önleme çalışması yapılacağını belirten Orman Genel Müdürü ÜZMEZ “Bizler kurum olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Bir taraftan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarına ağırlık verirken diğer taraftan da var olan mevcut ormanlarımızı, yangın ve diğer zararlılara karşı cansiperane korumanın gayreti içerisindeyiz. Gelecek nesillere, susuzluk ve çölleşme endişesi olmayan bir Türkiye miras bırakmak birincil mesuliyetimizdir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Son olarak kürsüye davet edilen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi AKCA sözlerine çölleşmenin günümüzün en önemli meselelerinden biri olduğunu ifade ederek başladı. Ayrıca çölleşme ile mücadelede bütün kurumlara ciddi görevler düştüğünü belirten Müsteşar AKCA bu mücadele aynı zamanda uluslararası alanda da yapılması gerektiğini bildirdi. Toplumların bu meseleye dikkatinin çekilmesi gerekmektedir.
Müsteşar AKCA konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bakanlık olarak küresel ikim değişikliği ile mücadelenin en önemli kuruluşuyuz. Topraklarımızın korunması adına Milli Ağaçlandırma Seferberliğini hayata geçirdik, 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk, yeni eylem planlarını hayata geçirdik, geçirmeye devam ediyoruz. Şehir ormanlarını arttırdık, bal ormanlar kurduk, çocuk ormanları kuruyoruz. Fidan üretimini ciddi oranda arttırdık.”
17 HAZİRAN DÜNYA ÇÖLLEŞME ve kuraklıkla MÜCADELE GÜNÜ programı ödül ve plaket taktimi ile devam etti.
Çumra Konya Şeker Sanayi ve Tic. A.Ş (TORKU) Genel Müdürü Yavuz ERENCE
Emekli Avukat Hasan ÜNAL
Doğalca Tarım Orman ve Hayvancılık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Haluk BOZATLI
Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gürcan MADEN
Kum Sanatı Sanatçısı Sayın Veysel ÇELİKDEMİR’e ödülleri verildi.
ARMADA Alışveriş Merkezi yeni bölümünde devam eden programda, Ankara Kulübü Derneği Seymen Gösterisi, kaktüs dağıtımı, Fotoğraf Sergisi Açılışı ve Orman Genel Müdürlüğü Kreşi gösterileri İle Çiçek Bahçesi Atölye Çalışması gerçekleştirildi.