Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik olarak tertiplenen Çölleşme ile Mücadele Uluslararası Eğitimi devam ediyor. Eğitimin ilk bölümünde sunumlar yapılmış ve Konya’da arazi programı yapılmıştır.
Eğitim programının ilk günü Prof Dr İbrahim Atalay, Prof Dr Taşkın Öztaş, Prof Dr Gönül Aydın, Doç Dr Ayan Ateşoğlu, Prof. Dr. Sait Gezgin, TAGEM Dr. Suat Akgül, TAGEM Bülent Sönmez, Konya BŞB Ceylani Kılıç, Konya Orman Bölge Müdürlüğü, Konya Şeker Yavuz Erence gibi kurum temsilcilerinin sunumlarıyla tamamlanmıştır. TAGEM Genel Müdürlüğü'nden koordinatör Dr.İnci Tekeli'de sunumlarını yaptılar. Program, katılımcı ülke temsilcilerinin çölleşme arazi bozulumu kuraklık ormancılık hakkında sunumları ve arazi programlarıyla devam etmiştir.
Arazi Programı Mevlana Müzesi ve kültürel geziden sonra fidanlık teknik ve teknolojilerini yerinde görmek amacıyla Konya Orman Fidanlığı, yerel yönetimlerin çalışmaları için Konya Belediyesi Yeşil Kuşak Ağaçlandırması ile devam etmiştir.
Arazi programının ikinci günü özel sektörün çalışmalarını yerinde görmek için Konya Şeker Ağaçlandırmaları ile Meke Gölü ağaçlandırması yerinde görülmüştür.
İyi tarım uygulamaları için UNSPED Tarım işletmeleri yerinde görüşmüş ve çeşitli uygulamalar yerinde uygulatılmıştır. Unsped Group Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Ündeğer yaptığı değerlendirmede Karaman ve Konya iI sınırlan içindeki Akgöl Sazlığı'nın kuruması sonucu daha da çoraklaşan bu araziyi dünyanın en önemli organik tarım merkezlerinden biri haline getirmek istediğini aktardı. Eğitimde sunum yapan Başkan Haluk Ündeğer; “tarım ve hayvancılık alanlarında çalışmalarımız var. Bugün size tüm tesisimizi gezdireceğiz. Koyun tesislerimizin yanında meyvecilikte de elma üzerine yoğunlaştık. Yatırımlarımız devam ediyor.” dedi.
Uluslarası Çölleşme İle Mücadele Eğitimi arazi programının üçüncü gününde Ereğli’de toprak işleme metodlarını uygulamalı olarak görmek için Ayrancı Göleti Ağaçlandırma çalışmaları ile Sedir Ardıç Ağaçlandırma çalışmaları yerinde görülmüştür.
Genel Müdürümüz Hanifi AVCI yaptığı değerlendirme de; “Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik olarak tertiplenen Çölleşme ile Mücadele Uluslararası Eğitimi’nin Konya kısmı tamamlandı. Konya Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey ve değerli ekibinin ev sahipliğinde kurak alan ormancılığı ve iyi tarım uygulamaları yerinde görülürken Ayrancı göleti etrafında yapılan ağaçlandırmalar yerinde görülmüştür. Mini ekskavatörle arazi hazırlık çalışmaları uygulamalı olarak görülmüştür. Toroslar’ın zirvesinde de sedir ve ardıç ormanları yerinde görülmüştür.” dedi.
Ayrancı Göleti Ağaçlandırma sahasında her katılımcı ülkenin temsilcisi tarafından fidan dikimi yapılmıştır. Uygulamalı olarak çalışmaların anlatımından sonra her katılımcının kendi fidanını dikmesi sağlanmıştır.
Eğitim programı Mersin Erdemli ilçesi arazi ziyaretleri ve Mersin arazi ve kurum ziyaretleriyle devam edecektir.