Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik olarak tertiplenen “Çölleşme ile Mücadele Uluslararası Eğitimi” 22-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında Konya ve Mersin'de gerçekleştirildi.
Toros Köylüleri ile beraber olunarak Kayacı Su Terazisi, Arazi Islahı Tarımsal Faaliyetler, Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü ziyaret edilmiştir.
Arazi programının son gününde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü çalışmaları ve bilgilendirme sunumları, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı sunumları da alınmıştır. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim ŞAHİN sunumunda gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler vermiş. Türkiye’de üretilen limonların %65 inin Mersin’in Erdemli İlçesinden elde edildiği, sera (örtü altı) üretiminin büyük yer kapladığı belirtilmiştir. Ardından teşekkürlerini ileterek böyle bir eğitime ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirmiştir. Sonrasında Mersin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Yalçın AKIN çalışmalar hakkında bilgilendirme sunumu yapmıştır. Eğitimden memnun kaldıklarını belirten AKIN duyduğu memnuniyeti belirterek sözlerine son vermiştir.
Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü orman yangını tatbikatı da yapılarak arazi programı tamamlanmıştır. “Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi gönül coğrafyamıza teknik, tarihi ve sosyal bir sorumluluğumuzdur.”
Eğitim programı sonunda değerlendirme yapan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI; “Türkiye’den birçok kurumun ortak çalışmalarıyla yapılan Uluslarası Çölleşme İle Mücadele Eğitimine 18 ülkeden 40 uzmanın katılmıştır. Katılımcı ülkeler; Arnavutluk, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Gürcistan, İran, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Pakistan, Romanya, Rusya, Sırbistan, Ukrayna, Özbekistan olarak sıralanmaktadır. Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen uzmanlara yeni ormancılık ve çölleşmeyle mücadele teknik ve teknolojiyle tanışmıştır. Ormancılık ve çölleşmeyle mücadele teknik ve teknolojileri hakkında teorik bilgiler uygulamalı saha gezileriyle tamamlanmıştır.” dedi. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI, eğitimin son gününde orman yangın sezonu öncesi orman yangınlarının önlenmesine yönelik tatbikata, bazı uzmanların bizzat katıldığını söyledi. Eğitime katılan ülkelerin hem teknik hem de orman yangınlarının önlenmesine yönelik olarak Türkiye’den yardım beklediklerini ifade eden Avcı, “Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüz yabancılara ormancılık, ormanların bakımı, gençleştirilmesi, ağaçlandırma ve erozyonla mücadele ve fidan üretimi konularında bilgi aktardılar. Bu eğitim gönül coğrafyamıza teknik tarihi ve sosyal bir sorumluluktur.” dedi. Mersin Orman Bölge Müdür Vekili Yalcın AKIN da Erdemli ilçesindeki yangın tatbikatının sezonun ilk tatbikatı olduğunu söyledi. Yangınla mücadele sezona bin 500 personelle hazır olduklarını belirten Akın, “Tüm isteğimiz kazasız belasız ve şehit vermediğimiz bir yangınsız sezon geçirmek. Ayrıca halkımızdan yangınlara karşı duyarlı olmalarını ve bir yerde en küçük duman görmelerinde bile orman yangın hattını arayıp ihbar etmelerini istiyoruz.” dedi. Ziyaretçiler tatbikatı beğendi Arnavutluk’tan eğitime katılan Shpresa Harasani ise eğitimden sonra uygulamalı ve canlı olarak yangın söndürmeyi izlemenin daha fazla eğitici olduğunu aktardı. Kosova’dan katılan Priştina Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferim Gashı da Kosova’nın orman yangınlarını önleme ve erken müdahale biriminin Türkiye gibi üyesi olduğunu anımsatarak, “Erdemli’deki yangın söndürme tatbikatını ülkeme vardığımda anlatacağım ve aynısının uygulanmasını sağlayacağım. Çünkü Avrupa’nın birçok ülkesine bu konu için gittiğimizde yangın tatbikatını sadece fotoğraflardan görmüştüm ancak burada canlısını izledim ve kendim de söndürme çalışmasına katılarak bu heyecana ortak oldum. Türkiye’nin ormancılık faaliyetleri konusundaki çabalarını yakından görme imkanı bulduk.” dedi.
Pakistan’dan katılan Ather Mahmood S.Khagga ise Türkiye’nin ormancılık faaliyetleri konusunda çok disiplinli ve çok güçlü bir ekibe sahip olduğunu ifade etti.
|