Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü olarak, 2018-2024 yılları arasında yürüttüğümüz ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen “Orta Asya ve Türkiye’de Kurak Alanlarda Entegre Doğal Kaynak Yönetimi Projesi (CACILM-2)” başarıyla tamamlandı. Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın işbirliğiyle, çölleşme, arazi bozulması ve kuraklık gibi çevresel sorunlara yönelik önemli çözümler geliştirmeyi amaçlayan projede; Türkiye’nin beş ülkeye sağladığı kapasite geliştirme ve eğitim desteği ile önemli kazanımlar elde edildi.
Projenin Özbekistan’da gerçekleşen kapanış toplantısında konuşan Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı Gürcan SEÇGEL, Türkiye’nin her zaman bu tür işbirliklerine açık olduğunu ve küresel çevre sorunlarına çözüm bulmak için gereken desteği sağlamaya hazır olduğunu söyledi. SEÇGEL, çölleşmeyle mücadele, doğal kaynak yönetimi, kum toz fırtınaları ve karar destek sistemleri gibi alanlarda bölgesel ve küresel işbirliğinin önemini vurguladı. Ayrıca, havza bazlı bölgesel çölleşme yönetimi eylem planlarının hazırlanması gerektiğinin altını çizdi. Bu işbirlikleri sayesinde Türkiye, bölgesel çölleşme sorunlarına çözüm sunarak sürdürülebilir kalkınmayı desteklediğini belirtti.
Proje süresince yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar detaylı olarak değerlendirildiği kapanış çalıştayında, Şube Müdürü Dr. Bayram Hopur tarafından yapılan teknik sunumda, Türkiye’nin proje boyunca gerçekleştirdiği eğitimler, çalıştaylar, seminerler ve teknik incelemeler anlatıldı. Ayrıca, doğal kaynakların korunması ve çölleşmeyle mücadele kapsamında geliştirilen izleme ve karar destek sistemleri hakkında detaylı bilgiler verildi.
Çalışma boyunca elde edilen tecrübeler ve kazanılan bilgi birikimin Türkiye’nin gelecekte daha fazla işbirliği geliştirmeye ve yeni projeler başlatmaya hazır olduğunu gösteren proje, bundan sonra da benzer çalışmaların başarıyla yapılacağının bir göstergesi oldu. Toplantı kapsamında, şirketlerin ve kuruluşların veya bireylerin karbon ayak izlerini azaltmak amacıyla gönüllü olarak toprak karbon ofsetlemesi/dengelemesi yapmalarını sağlayan bir ticari market olarak gönüllü karbon piyasasının (VCM) Kazakistan ve Özbekistan’da uygulanmaya başlandığı da dile getirildi.
Programın diğer bölümlerinde; Türkmenistan ve Özbekistan’da gerçekleştirilen gönüllü karbon piyasalarında değerlendirilen toprak organik karbon çalışmaları, doğal kaynakların korunması, çölleşme ve iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası çalışmalar gibi konular da ele alındı.