Şanlıurfa ilinde meydana gelen sel felaketinin ardından yapılan inceleme ve değerlendirme sonucuna göre Merkez ilçe sınırları içerisinde yer alan Direkli havzasında sel kontrol projesinin yapılmasına karar verilmişti. Bu çerçevede 27-30 Kasım 2012 tarihleri arasında “Şanlıurfa Merkez Direkli Havzası Sel Kontrol Uygulama Projesi” yapımına arazi etüt çalışmaları ile başlandı.
Şanlıurfa Merkez Direkli Sel Kontrol Havzasını Gösterir Harita
Söz konusu proje çalışmalarına, Genel Müdürlüğümüz çalışanlarından Sel, Çığ ve Heyelan Projeleri Şube Müdürü Ali KEŞ, Orman Mühendisi Ahmet KÜÇÜKDÖNGÜL, Uzman Yardımcısı Suat ŞAHİN’ in bulunduğu ekibe Orman İşletme Müdürü Fadıl TOPDAĞ ve sözleşmeli çalışan Orman Mühendisi İshak YETİM katılmıştır.
Direkli havzasının sel kontrol projesi olarak seçilmesinin ana nedenlerinden birisi Şanlıurfa Merkez ilçesinin muhtemel sel ve taşkın tehlikesi altında olmasından kaynaklanmıştır. Yamaç arazilerde ve mecra içerisinde görülen rüsubat hareketinin varlığı sel oluşumunun habercisi olmaktadır. Proje alanı, bitki örtüsünden yoksun olması, otlatma baskısının fazla olması, yamaç arazilerinin tarım alanı olarak kullanılması ve dere yatağının daraltılması gibi nedenlerle sel havzası karakterini almıştır.
Resim: Mecra içerisindeki rüsubat taşınımı ve yetersiz kesite sahip olan köprüden bir görüntü…
Resim: Dere mecrasının yol olarak kullanıldığı dere mecrasından bir görüntü…
Resim: Dere mecrası daraltılarak yapılmış bir yapı sonucunda selin boyutunu arttırmıştır.
Projenin brüt çalışma alanı yaklaşık 10 000 ha sahayı kapsamaktadır. Etüt çalışmalarından elde edilen bilgiler ve dokümanlar çerçevesinde büro çalışmaları sel kontrol amaçlı net çalışma alanı belirlenerek net çalışma alanı ortaya çıkarılacaktır.
Resim: Dere yatağına moloz ve katı atıklar dökülmüş halde iken ilk aşırı yağışlarda sel oluşumuna davetiye çıkaran bir görüntü…
Yapılacak proje çalışmalarında asıl amaç olarak sel kontrol olmakla birlikte ikincil olarak Şanlıurfa ili Merkez ilçede sosyal, ekolojik ve çevreye hizmeti içine alan yeşil kuşak oluşturma amaçlanmaktadır.
Resim: Dere mecrasında kıyı oyulması sonucu rüsubat miktarı artmakta, arazi kaybı olmakta ve taşınan rüsubat sel olayının yaşanmasına etken olmaktadır.
Resim: Tarım alanlarındaki yanlış arazi kullanımı neticesinde oluşan rüsubat hareketinden bir görüntü…
Resim: Aşırı yağışlar neticesinde oluşan oyuntu erozyonu sonucu taşınan rüsubattan bir görüntü
Resim: Aşırı yağışlarla birlikte yamaç arazilerde oluşan toprak taşınımından bir görüntü
Resim: Tarım arazilerinde oluşan oyuntulardan bir görüntü…
Resim: Dere mecrası yamaçlarında tarım arazilerinin kullanım durumu…
<
Resim: Yol inşaatı ile birlikte rüsubat kaynağını oluşturan yamaçtan bir görüntü…
Resim: Rüsubat kaynağını oluşturan tarım arazisinden bir görüntü…
Resim: Bitki örtüsünden yoksun genelde toprak derinliği az kayalık yamaçlardaki rüsubat kaynağını oluşturan yamaç arazisinden bir görüntü…
Resim: Sel kontrol amaçlı yamaç arazi de makineli arazi hazırlığı yapılan ve yapılacak olan sahadan bir görüntü…