Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

SAY Projesi Biyolojik Çeşitlilik Envanteri ve Biyolojik Çeşitlilik Yönetim Planı Çalıştayı Yapıldı

31 Ekim 2017

“Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi” kapsamında projenin paydaşları arazide elde edilen bulguların sunulması ve tartışılması amacıyla 30 Ekim 2017 tarihinde Konya’da “’Biyolojik Çeşitlilik Envanteri ve Biyolojik Çeşitlilik Yönetim Planı’’ Çalıştayı yapıldı. Çalıştaya projenin paydaşları olan; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma Merkezi temsilcileri katılım sağladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Proje Ulusal Koordinatörü Dr. Fatma GÜNGÖR gerçekleştirdi. Akabininde ÇEM Genel Müdürlüğü Havza Planlama ve Arazi Islahı Dairesi Başkanı Kürşat YILDIRIM konuşmasında bu Çalıştayın SAY Projesinde çarpan etkisi yapacağını dile getirdi. Katılımcılar sunumlarında araziye ait olan kuşlar, kelebekler, bitkiler, küçük memeliler, büyük memeliler hakkında sunumlarını gerçekleştirdi. Bununla birlikte Ereğli Orman İşletme Şefliği orman amenajman planına biyolojik çeşitliliğin entegrasyonu hususunda açıklamalar yapıldı. Öğleden sonraki oturumda ise biyolojik çeşitlilik yönetim planı için Cihanbeyli-Yeşil kuşak ve Ereğli-Ayrancı sahaları ayrı ayrı ele alınarak grup çalışması yapıldı.

Arazi çalışması çıktılarından odun dışı orman ürünleri için hasat planlarına, Toy(Otis tarda) kuş türü için koruma stratejine ve biyolojik çeşitlilik yönetim planına vurgu yapıldı. Çalışma alanlarının Sarayönü-Cihanbeyli, Yeşil Kuşak ve Ereğli Orman İşletme Şefliği-Ayrancı olmak üzere üç bölüme ayrıldı görüldü. Odun dışı orman ürünlerinde trüf mantarının değerli olduğu belirtildi.
Çalıştay ’da, Türkiye’de bitki biyoçeşitliliğin zengin olmasının en önemli sebebinin birbirinden farklı Akdeniz, İran-Turan ve Avrupa-Sibirya bitki coğrafyası bölgelerinin etkisi altında olması vurgulandı.

 

 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır