Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi Çalıştayı 29-30 Mart tarihlerinde Konya’da gerçekleştirildi.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde, paydaş kurumlar, sivil toplum örgütleri ve yerel halkla işbirliği halinde yürütülen “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi” (SAY) kapsamında gerçekleştirilen Çalıştay’da yaklaşık 60 katılımcı yer aldı.
ÇEM Genel Müdürlüğünden Proje Ulusal Koordinatörü ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mustafa GÖZÜKARA ve Daire Başkanı Cafer ORHAN’ın yanı sıra konu ile ilgili uzmanların katılım sağladığı Çalıştay’da, proje başlangıcından bu yana gerçekleştirilen faaliyetlerin yanı sıra 2016 yılında gerçekleştirilecek faaliyetler ele alınarak proje uygulama stratejisi değerlendirildi.
Çalıştay, paydaş kurumlar temsilcilerinin açılış konuşmalarının ardından, uzmanlar tarafından gerçekleştirilen sunumlar ve grup çalışmaları ile sürdürüldü. Çalıştay grup çalışmalarının sunumu ve değerlendirme ile tamamlandı.
Açılış konuşmaları çerçevesinde ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mustafa GÖZÜKARA, FAO Temsilcisi Salim ZAHOUUECH, Konya Orman Bölge Müdürü Bekir KARACABEY, OSİB Bakanlık Bölge Müdürü Yılmaz KOCAMAN, Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin BAYKARA ve Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ali ÇARKACI söz aldı.
Genel Müdür Yardımcısı GÖZÜKARA katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında “Bu gün kamuoyunda; toprak muhafaza, su miktarı ve kalitesi, karbon tutumu, biyolojik çeşitliliğin korunması, vb. hususlarda havzanın sağladığı değerlerle ilgili farkındalık ve destek artmıştır. Buna paralel olarak bozuk orman alanların rehabilitasyonu, ağaçlandırma, toprak muhafaza, iklim dostu tarım uygulamaları ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi ile ilgili programlar ve uygulamalarda, ciddi artışlar sağlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
GÖZÜKARA sürdürülebilir doğal kaynak rehabilitasyonu ve yönetimi konusunda havzada faaliyet gösteren paydaş kurumlarla birlikte yürütülen ulusal ve yerel ölçekte çeşitli strateji, plan ve projelere ilişkin bazı örnekler vererek katılımcılık ve sahiplenmenin önemine değindi.
SAY’ın amacını ve bu çerçevede yürütülen faaliyetleri hatırlatan GÖZÜKARA Konya Kapalı Havzası’nda yer alan doğal kaynakların rehabilitasyonu ve sürdürülebilir yönetimi için sarf edilen çabalar arasında SAY Projesinin de önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
GÖZÜKARA proje faaliyetlerinin etkin ve sürdürülebilir olarak uygulanması açısından uzman ve teknik personel için kapasite geliştirme çalışmalarının önemine değinerek kapasite geliştirme kapsamında proje faaliyetleri ile ilgili benzer konularda yurt dışında gerçekleştirilen iyi uygulamaların yerinde incelenmesinin de önemini vurguladı. GÖZÜKARA projede yer alan tüm paydaşlara katkılarından dolayı teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
FAO temsilcisi Salim ZAHOUUECH konuşmasında; sera gazı emisyonu azatlımı, karbon tutumu, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum, bozulan toprak ve diğer doğal kaynakların rehabilitasyonu çerçevesinde yürütülen faaliyetlerin yanı sıra çiftçilerin gelirlerinin artırılması faaliyetlerinin de yer aldığına dikkat çekti. Doğal kaynak rehabilitasyonu ve yerel halkın refah seviyesinin arttırılmasını hedefleyen ve FAO tarafından destek verilen bazı projeleri örnek olarak ifade eden ZAHOUUECH, bu tür projelere katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.
Konya Orman Bölge Müdürü Bekir KARACABEY bozuk orman alanlarında yürütülen rehabilitasyon faaliyetlerinin, erozyon kontrolü çalışmalarının ve orman içi mera ıslahının doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi, Biyoçeşitlilik ve iklim değişikliği ile mücadeledeki önemini vurguladı. KARACABEY; Konya’da toplam 259 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu, bu yıl gerçekleştirecekleri faaliyetlerin 2015 yılına göre iki katına çıkarıldığını ve hedeflerinin bu yüksek program düzeyinin ileriki yıllarda da muhafaza etmek olduğunu belirtti. 494 milyon fidan ürettiklerini belirten Bölge Müdürü KARACABEY fidanların sadece kendi çalışmalarında kullanılmadığını talep eden tüm resmi ve özel kuruluşlara fidan temin ettiklerini vurguladı.
OSİB Bakanlık Bölge Müdürü Yılmaz KOCAMAN, Konya’da ekosistem değerlendirmesi çalışmaları kapsamında biyolojik çeşitlilik ve sulak alanların korunması ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aktardığı konuşmasında projenin başarı ile uygulanması için gerekli katkıları sunmaya devam edeceklerini belirtti.
SAY PROJESİ NEDİR?
Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi’nin amacı: Arazi bozulumu, iklim değişikliği ile mücadele ve adaptasyon, biyoçeşitliliğin korunması, tarım ve orman alanlarının verimli şekilde kullanılması, düşük karbon salımı teknolojilerinin adaptasyonu ve yaygınlaştırılması bu suretle, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının geliştirilmesidir.
Proje; Konya Kapalı Havzası’nda seçilen 4 pilot alanda uygulanıyor.
Uygulamaları 2015 yılında başlatılan proje 4 yıl sürecek.
Projenin bütçesi 28 Milyon Dolar (yaklaşık 80 milyon TL) dır.
Proje paydaşları:
• Orman ve Su İşleri Bakanlığı
o Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
o Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
o Orman Genel Müdürlüğü
• Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
o Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü
o Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
o Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
• FAO
• Konya Şeker
• Doğa Koruma Merkezi
• Üniversiteler, araştırma kurumları, sivil toplum örgütleri ve yerel halk
Proje bileşenleri;
A- Bozulmuş Alanların Rehabilitasyonu
B- İklim Dostu Tarımsal Uygulamalar
C- Kapasite Geliştirmedir.
Proje faaliyetleri;
• Ağaçlandırma,
• Erozyon kontrolü,
• Bozuk orman rehabilitasyonu,
• Mera ıslahı,
• Su hasadı,
• İklim dostu tarım uygulamaları (doğrudan ekim, basınçlı sulama, uygun tohum / bitki kullanımı vb.),
• Toprak organik karbon haritası (pilot alanda hazırlanması),
• Ereğli Model Arazi Yönetim Planı’nın oluşturulması(Amenajman)
• Tarım / Orman Alanı sertifikasyonu (Uluslar arası çevresel standartlarda)
• Biyolojik Çeşitlilik İzleme Sisteminin kurulması
• Çiftçi Okullarının kurulması
• Gelir getirici ve refah artırıcı Model uygulamalar
• Eğitim, kapasite geliştirme
proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerdir.
Proje hedefleri;
• Personel ve yerel halk ile merkezi kurum personellerinden oluşan en az 500 kişiye eğitim verilmesi
• Ayrıca, Çiftçi Okullarında 1250 çiftçiye eğitim verilmesi
• Yaklaşık 100 bin ton karbondioksite eşdeğer azaltım
• Yaklaşık 70 bin ton karbon tutumu
proje hedefleri arasında yer almaktadır.