Özellikle Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Parlamenterler Forumu hazırlıklıları kapsamında çalışmaların yürütülmesi gayesiyle oluşturulan ve TBMM bünyesinde 9 milletvekilinden müteşekkil “Çölleşme Çalışma Grubu” 09.02.2017 Tarihinde saat 14:30’da TBMM’de bir araya gelmiştir.
TBMM Çölleşme Çalışma Gurubu
1. Fatma Güldemet SARI(Adana Milletvekili)
2. Berdan ÖZTÜRK (Ağrı Milletvekili)
3. Orhan SARIBAL (Bursa Milletvekili)
4. Sema RAMAZANOĞLU (Denizli Milletvekili)
5. Taner YILDIZ (Kayseri Milletvekili)
6. Volkan BOZKIR(İstanbul Milletvekili)
7. Ravza KAVAKCI KAN (İstanbul Milletvekili)
8. Sibel ÖZDEMİR(İstanbul Milletvekili)
9. Ahmet Kenan TANRIKULU (İzmir Milletvekili)
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI, çölleşme kavramı, Türkiye’nin çölleşmeyle mücadele çalışmaları hakkında bilgi vermiş, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı dönem başkanlığının önemine işaret etmiştir. Bu kapsamda 2030 Arazi Tahribatının Dengelenmesi hedeflerine değinmiş, parlamenterlerin rolünü açıklayan bir sunum yapmıştır.
Toplantıya Başkanlık yapan İstanbul Milletvekili Dr. Ravza KAVAKCI KAN “Çölleşme Çalışma Grubu”na, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 11. Parlamenterler Yuvarlak Masa Toplantısı ve hazırlık süreçleri, Parlamenterler Forumunun yapısı, Türkiye dönem başkanlığında yapılacaklar hakkında bilgi vermiştir. Toplantı Çölleşme Çalışma Grubu üyelerinin görüşlerinin alınmasıyla devam etmiştir.
Karaman Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep KONUK, çölleşmeyle mücadele ve ağaçlandırma çalışmalarının önemine değinmiş, Konya Şeker gibi yatırımlarını tarım dışı alanlarda gerçekleştiren ve ağaçlandırma çalışmalarının önemini çiftçilere anlatan bir yapı gibi benzer iyi uygulama örneklerinin diğer ülkelerle paylaşılmasının gerekliliği ifade etmiştir.
60,61,62. Hükümet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kayseri Milletvekili Taner YILDIZ, konunun öneminin altını çizerek bunun “Yarın öleceğini bilsen dahi ağaç dik” inancının bir gerekliliği olduğu ifade etmiştir, “bugün yapılanların hesabını torunlarımız ödeyecektir” şeklinde konuşmuştur. Özellikle somut adımlar atılmasının elzem olduğunu birçok kıymetli çalışmanın yapıldığını ancak ses getirecek bir yaklaşımla sıradan sözlerden uzak bir çıkış yapmasının Türkiye’nin yararına olacağını belirtmiştir.
57. Hükümet Sanayi ve Ticaret Bakanı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan TANRIKULU, ülkemizin çölleşme riski açısından hassasiyetine dikkat çekerek denge için Rio Sözleşmelerinin var olduğunu, kirleten öder yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini ifade etmiştir. UNCCD COP 13 yolunda sonuç almaya yarayan bir politika izlenmesi gerektiğini konunun siyaset üstü bir konu olduğunu bu anlamda tüm siyasi partilerin adeta bir Türkiye milli takımı gibi ortak söylemle konuşacağını vurgulamıştır.
64. Hükümet Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve Denizli Milletvekili Dr. Sema RAMZANOĞLU, çölleşmeye neden olan etkilerden şehirleşmenin önemine değinerek bereketli ovaların şehirleştiğini artık yatay şehirleşmeye geçilmesinin gerekliliğini belirtmiştir. Atılacak somut adım olarak bilinen fon kaynaklarından bir kanal oluşturularak Sözleşmeni finanse edilebileceğini söylemiştir.
İstanbul Milletvekili Dr. Sibel Özdemir, doğal kaynakların korunmasının önemli belirterek özellikle güçlü ses getirici çalışmalarla yapılan faaliyetlerin ülke içi farkındalık oluşturulması çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etmiştir. COP 13’te kritik ülkelere önem verilmesi gerektiğine ve Çölleşme Çalışma Grubunun tüm faaliyetlere önemli katkılar sunacağına olan inancını ifade ederek sözlerini tamamlamıştır.
Bursa Milletvekili Orhan SARIBAL yerine katılan Sivas Milletvekili Ali AKYILDIZ ümit verici çalışmalar olduğunu ifade ederek Çalışma Grubuna başarı temennisinde bulunmuştur.
64. Hükümet Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Adana Milletvekili Fatma GÜLDEMET SARI, iklim değişikliği Kyoto Ptorokolünde somut adımlar atılmadığına değinerek Paris Konferansında atılan daha esnek adımları hatırlatmış ve gelişmiş ülkelerin gelişmekte ve az gelişmiş ülkelere bir anlamda baskı yaptıklarını ve zaten sanayileşmiş olan bu ülkelerin borcunu diğer ülkelere ödetmekte ısarcı olduklarını ve bu anlamda yeni teknolojisine Pazar arayışında olduklarını belirtti.
Toplantı Başkan İstanbul Milletvekili Dr. Ravza KAVAKCI KAN’nın katılımcılara teşekkürü, çalışmaların başarılı olası temennisi ve Grubun, “Çölleşme Çalışma Grubu”nu iki hafta bir toplama kararıyla kapanmıştır.