Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) COP Başkanlığımız döneminde deklare edilen Ankara Girişimi çerçevesinde Afrika ülkelerine yönelik, Bakanlığımız ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile işbirliği halinde gerçekleştirilen Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi Konya’da başladı.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI yaptığı açılış konuşmasında; çölleşmenin sadece teknik bir mesele olmadığının altını çizerek çölleşmenin insani boyutuna da değindi. Sözlerine Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın COP 12 Taraflar Konferansı açılışında da ilettiği gibi ‘Vicdanların Çölleştiği Bu Zamanda Toprakların Çölleşmesi Kaçınılamaz’ sözüyle devam etti. 30 Ülkenin katılımıyla gerçekleşen ATD Hedeflerini Belirleme Çalıştayının ardından gerçekleşen tecrübe ve bilgilerin paylaşıldığı bu eğitimin; diğer kamu kurum ve kuruluşları , STK’lar ve özel sektör ile birlikte değerlendirileceği faydalı ve etkili bir eğitim olacağını iletti.
UNCCD Küresel Mekanizma Genel Direktörü Markus REPNIK konuşmasında; bu çalıştayda bulunmanın katılımcılar ve onların ülkeleri için çok büyük bir şans olduğunu vurguladı. Çölleşme ile mücadelede lider konumunda olan Türkiye’nin deneyim ve tecrübelerini paylaşmasının bu eğitimi çok önemli kılıp büyük bir fırsat haline getirdiğini vurguladı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYUREK eğitim programı açılışında şunları iletti; “Sınırlı kaynaklarımızı iyi bir biçimde optimum faydayı alacak şekilde kullanmalıyız. Dünya’da küresel ısınmayı tetikleyen ve asıl sera gazı salınımı yapan ülkelerin bu anlaşmalara taraf olmaları gereklidir. Bu tür çalışmalar ve uluslararası toplantılarda asıl gündeme getirilmesi gereken mevzu bu ülkeler neden bu tarz anlaşmalara dahil olmadığıdır. Son olarak da Çölleşme ile Mücadele de yerel yönetimlerin öneminin farkındayız ve bu süreçte oluşacak Yerel Yönetimler Formu için öncü belediye olma konusunda hazırız. “
Orman ve Su İşleri Müsteşarı Akif ÖZKALDI açılış konuşmalarında; küresel ısınmanın, iklim değişikliğinin, çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın(ÇABUK) günümüzün en önemli küresel meselesi olduğunu dile getirdi. Bu problemlerin sadece çevresel bir problem olmadığını ekonomiyi, güvenliği ve kalkınmayı da olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan ÖZKALDI şunları söyledi; “ Bugün burada, Afrika kıtasında 15 ülkede koordinatörlüğü bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile birlikte düzenlediğimiz bu eğitim de Ankara Girişimi kapsamında, Afrika ülkelerine yönelik olarak yapılmaktadır. Yine iki gün evvel burada başlayan ve Sekretaryayla birlikte organize edilen Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) konulu çalıştay da Ankara Girişimi kapsamında desteklenmiştir.15-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında Türkiye ve Namibya işbirliğiyle yapılacak Kuraklık Konferansı da Ankara Girişimi kapsamında desteklenmektedir. Namibya’da yapılacak Konferans’ta Afrika Kuraklık Stratejisi hazırlanacak, iyi uygulama örnekleri ve eylem planı tartışılacaktır. Türkiye, hâlihazırda yürüttüğü ikili ve bölgesel ilişkiler kapsamında birçok ülkeye destek vermektedir. Verilen bu destek ve işbirliği Ankara Girişimiyle birlikte daha etkili, daha kalıcı ve daha planlı bir şekilde genişleyerek devam edecektir.”
Bu minvalde çok taraflı işbirlikleri, operasyon projeler ve ulusal stratejik planlar hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Eğitim 30 Mayıs-05 Haziran 2016 tarihleri arasında Konya-Mersin-Adana illerinde gerçekleştirilecektir.
|
|