Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi Müsteşar Yardımcımız İbrahim ÇİFTÇİ’nin Katılımlarıyla Mersin’de Devam Ediyor

03 Haziran 2016

Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ’nin katılımlarıyla Mersin’de devam ediyor.

 

 

 

Gün boyu arazi gezilerini kapsayan eğitim programı, Cırıklı Yörükleri’ne gerçekleştirilen ziyaret ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI’nın açılış konuşmaları ve saha hakkında katılımcıları bilgilendirmesiyle başladı. Devamında Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ’nin, katılımcıları selamlamasının ardından, arazi sahaları ziyaret edilmeye başlandı.

 

Karakız Göleti’ne yapılan ziyarette ÇEM Genel Müdürlüğü Mühendisi Ali KEŞ saha hakkında bilgi verdi.  Karakız Gölet’inden 4 köy faydalanmakta ve alanı 11260 ha ‘dır. Yaklaşık olarak 800 çiftçi bu göletten faydalanmakta. Gölet işletmesi köylüler tarafından kooperatif şeklinde yürütülmekte. Kırsal alandaki su hasatıyla birlikte kuru tarımdan sulu tarıma geçilmiş ve halkın geliri artırtılmıştır. Böylece kırsal alandaki fakirlik ve doğa tahribatı azalmış ve çevreyi koruma bilinci artırılmıştır. Gölete ayrıca DSİ ve Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından balıklar bırakılmış ve yöre halkının buradan faydalanması sağlanmıştır. Bunun sonucunda av sporu geliştirilmiştir.

 


 

Ulusal ve uluslararası örnek sel kontrol tedbirleri uygulama eğitim merkezi olması amacıyla 2013 yılında tesis edilen Hacıalanı Model Sahası ziyaret edildi.

 

 

 

Sahada kuru taş duvar eşik, geosentetik eşik, kafes tel eşik ve çit, örme çit,  gabion eşik, taş toprak dolgulu ahşap eşik, taş kordon, taşpere kaplı çevirme hendeği, geonit çit teras , çalı takviyeli teras, işçi ile teras , çukur açma ve servis yolu tesisleri yapılmıştır. Ayrıca model sahaya muhtelif türlerden 98.700 adet fidan dikilmiştir.  Bu tesislerin hepsi saha gezisi ile birlikte saha üzerinde katılımcılarla birlikte keşif edilmiştir.

 

 

Hacıalanı Model Sahası incelemelerinden sonra Müsteşar Yardımcımız İbrahim ÇİFTÇİ’nin de katılımları ile Gavuruçtuğu Ağaçlandırma Sahasına geçilerek burada yörük çadırında ceviz ağacı dikimi yapmış olan toplamda 69 yörüğe sertifikaları Afrika’nın çeşitli ülkelerinden katılan misafirlerimiz tarafından takdim edildi.

 

Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü Toros Şefliği Sorgun Köyü Gavuruçtuğu mevkiinde 214 hektar sahada gelir getirici tür ağaçlandırmaları eylem planları çerçevesinde, 2014 yılında; 5.814 adet fidan dikim çukuru, 85 km. Meror tipi teras, 8.8 km servis yolu, 5 adet sulama havuzu, 17 km dikenli tel ihatası ve 2 adet tanıtım tabelası yaptırılmıştır. Toprak işlemesi yapılan bu sahalara 6.160 adet ceviz, 15.850 adet badem, 3000 adet alıç, 1000 adet kuşburnu, 700 adet dut, 15.000 adet mahlep, 1000 adet yaban eriği, 54.470 adet sedir ve 15.000 adet akasya olmak üzere toplam 112.180 adet fidan dikilmiştir.

 

 

 

 

 

 

Arazinin son etabında Hakyemez Su Terazisi alanına gidilerek katılımcılara bilgiler verildi. 96 Parselin bulunduğu su kaynağından her parsele yaklaşık 5 dönüm su düştüğü ve seralarda damlama su sisteminin kullanıldığı ve her yıl sulandığı belirtildi.1000 üzeri nüfusun buradan faydalandığı belirtilerek Mersin de 1. gün arazi sona erdi.

 

 

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır