Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Eğitimi Kapsamında Mersin’de Teknik Gezi ve Yangın Söndürme Tatbikatı Yapıldı

06 Haziran 2016

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) COP Başkanlığımız döneminde deklare edilen Ankara Girişimi çerçevesinde gerçekleştirilen ve Afrika ülkelerine yönelik olarak Çölleşme ile Mücadele konusunda düzenlenen eğitim programı Mersin ilinde gerçekleştirilen teknik geziler ve yangın söndürme tatbikatı ile devam etti.

 


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Alaçatı Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü Eğitim Tesisleri’ne düzenlenen teknik gezide; ilk olarak katılımcılara enstitü hakkında bilgi vermek amaçlı kısa video izletildi. Türkiye’de üretilen limonların %65 inin Mersin’in Erdemli İlçesinden elde edildiği, sera (örtü altı) üretiminin büyük yer kapladığı belirtildi. Enstitünün çiftçilere modern tarım ile ilgili bilgiler verdiği bunun yanında sertifikalı fidan temini ve zirai ilaçlar ile ilgili hizmet verdiği de vurgulandı. Başkan Rasim ŞAHİN araştırma enstitüsünün çiftçiye yönelik bir kuruluş olduğunu vurgulayarak çiftçinin iyi ve kötü gününde yanlarında bulunduğunu, ekipman ve danışma hizmeti verildiği, afet ve zararlara karşı sigorta yapıldığını dile getirdi.

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI konuşmasında Konya ile Mersin arasındaki ekoloji farkına dikkat çekerek kuraklıkla mücadele ile ilgili yapılan başarılı örneklerin gösterildiğini vurguladı. Ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmalarını, fidanlıklarda yapılan üretimi yerinde görme fırsatı bulunduğunu ifade eden AVCI, her ülkenin kendine has ekolojisi olduğunu ve burada gösterilmiş olan başarılı örneklerin ülkelerin ekolojisine uygun olarak uygulanması gerektiğini söyleyerek, araştırma enstitülerinin devlet tarafından kurulduğunu, devletin çiftçileri bir araya getirip birlikte hareket etmesini teşvik ettiğini belirtti.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Alaçatı Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürü Dr.Davut KELEŞ misyonlarının çevre ile barışık bir üretim olduğunu, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Antalya ve Kahramanmaraş’ta turunçgil, subtropikal meyve, sebze ve arıcılık konuları üzerinde araştırmalar yapıldığını vurguladı. Birçok laboratuvarda verimliliği arttırmak için ıslah çalışmalarının yapıldığı ifade eden KELEŞ, hastalıklarla nasıl mücadele edildiği ve gübreleme konusu ile ilgili çalışmalar yapıldığını, Bununla birlikte toprak, havza, sulama suyu yönetimi ile ilgili konularda da çalışıldığını belirtti.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ, ormancılık teşkilatının yapısından bahsederek Türkiye ormanlarının % 99 unun devlete ait olduğunu, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı 28 Orman Bölge Müdürlüğü’nün olduğunu, bunlardan birisinin Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olduğunu vurguladı. ÇİFTÇİ sözlerine şöyle devam etti; “28 adet Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 243 adet Orman İşletme Müdürlüğü bulunmaktadır ki  bunlardan 8’i Mersin Orman Bölge Müdürlüğüne bağlıdır. Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı 1343 adet de Orman İşletme Şefliği bulunmaktadır. Bunlara ek olarak Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şeflikleri ile ormanların korunması için 5100 adet Orman Muhafaza Memuru görev yapmaktadır. Ormanların planlanması ile ilgili Amenajman Planları vardır ve  bütün envanter çalışmaları 10 yıllık planlar halinde yapılmaktadır.”

Orman kadastrosu ile ilgili bilgiler de veren Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ, 200 civarında orman kadastrosu ile ilgilenen birim olduğunu ve bunların ormanlık alanları belirlediğini ifade ederek şunları söyledi; “ 22.3 milyon ha ormanlık sahamızın mevcut. Böceklerle mücadelede biyolojik mücadele yapılıyor, yangın ile mücadele konularına büyük önem veriyoruz ve odun dışı orman ürünleri ile ilgili çalışmalar da yapılmaya devam ediyor. 128 adet fidanlığımız var. ÇEM Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Hanifi AVCI’nın yönetiminde, ağaçlandırma, heyelan, çölleşme ve kuraklık ile mücadele  konularında yurt içi ve yurt dışı projeler yapılmaktadır.”

 

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit BACA ise Bölge Müdürlüklerine bağlı İşletme Müdürlüklerinden, Fidanlık Müdürlüklerinden ve Şefliklerden bahsederek Bölge Müdürlüğü’nün idari yapısı, personel durumu, orman suçları ile mücadele, orman zararlıları ile mücadele, ormanların ağaç serveti, ağaçlandırma çalışmaları, rehabilitasyon çalışmaları, fidan üretimi, dikimi ve gelir getirici tür ağaçlandırmaları ile ilgili bilgiler verdi.

BACA ayrıca Delice Rehabilitasyon Eylem Planı, Keçiboynuzu  Eylem Planı, Erozyon Kontrol Çalışmaları, Karayolu Ağaçlandırma Çalışmaları, Özel Ağaçlandırma Çalışmaları, Silvikültürel Çalışmalar, Orman Yolları Yapımı, Odun Dışı Ürünler, Dikili Damga ve Satış, Maden Sahaları Rehabilitasyonu, Orman Yangınları ile Mücadele, Araç Takip Sistemi, Kadastro Durumu ile ilgili açıklamalarda da bulundu.

  

 

 

Mersin-Erdemli Orman İşletme Müdürlüğüne yapılan ziyarette katılımcılara uygulamalı olarak yangın tatbikatı gösterildi. İşletme Müdürü Kenan AKDUMAN önderliğinde orman muhafaza memurları, yangın işçileri ve teknik elemanlardan oluşan yangına müdahale ekibi katılımcılara tanıtıldı. Yangına müdahalede kullanılan araç ve gereçler: emiş hortumu, bez hortumlar, insan el araçları, motorlu testere, demir kesme makası, su torbası, 3 zamanlı tabanca, vanalar, güvenlik sağlamak için kullanılan yangın su perdesi, sırt pompası ve hortum taşıma çantası katılımcılara gösterilerek işlevleri anlatıldı. Yangın işçilerinin kullandığı koruyucu malzemeler: gözlük, su matarası, gaz maskesi, yangına dayanıklı eldiven ve yangından korunma battaniyesi de katılımcılara tanıtıldı.

Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI ve İşletme Müdürü Kenan AKDUMAN katılımcıların yangın söndürme ekibi ve araç gereçleri hakkındaki sorularını yanıtladı.

 

Katılımcılar yangın tatbikatının uygulanacağı alana getirildi ve yangın söndürme tatbikatı İşletme Müdürü Kenan AKDUMAN önderliğinde başladı.

 

 

Çıkarılan yangın, yangın söndürme ekibinin üstün başarısıyla kısa sürede söndürüldü ve tatbikat tamamlandı. Eğitim programının katılımcılarından bazıları ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI’nın eşliğinde uygulamalı olarak yangına müdahale etti.

 

 

Tatbikat sırasında kullanılan araç ve gereçler, helikopter ve yangın işçilerinin profesyonel müdahalesi bütün katılımcıların dikkatini çekti.

 

 

Tatbikat tamamlandıktan sonra katılımcıların soruları, Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ, ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI ve Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü teknik personeli tarafından yanıtlandı. Orman yangınlarına müdahalede suya göre 8 kat daha etkili olan köpük kullanımın gerekliliği, yangına en kısa sürede müdahale etmek için yangın ekiplerinin hassas alanlara en geç yarım saat ve en erken 15 dk mesafede konumlandırılmaları gerekliliği ve yangına hassas alanların haritalandırılmasının önemi katılımcılardan gelen sorular doğrultusunda açıklandı. 

Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ ülkemizdeki orman yangınlarıyla ve yangına müdahale ile ilgili katılımcıları bilgilendirmeye devam etti. Ülke çapında toplam 770 yangın kulesi bulunduğunu dile getiren ÇİFTÇİ, teknolojinin gelişmesi ve meteorolojiden alınan daha güvenilir veriler sayesinde ülke çapında yangına maruz kalan sahanın ortalama 3500 ha alana kadar azaltıldığını, ayrıca yangına müdahalede emniyetin en önemli unsur olduğunu da katılımcılarla paylaştı. 

 

Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü’nden ayrılmadan önce TRT Haber’in sorularını yanıtlayan Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ, bu tatbikatın bu yıl için Mersin deki ilk tatbikat olduğunu, tatbikatı uygulayan personelin toplam 65 kişi olduğunu ve orman yangınlarıyla mücadelede tatbikatların kesin başarı elde etmek için gerekliliğini ve önemini habercilerle paylaştı.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır