Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Su Havzalarının Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Katılımcı-Entegre Havza Yönetimi: Planlama, Rehabilitasyon ve Gelir Getirici Faaliyetler” konulu uluslararası eğitim 27 Mayıs 2013 tarihinde Mersin İli’nde başladı.
|
|
|
Bölgesel Koordinatörlüğü Bakanlığımız tarafından sürdürülen proje; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliği ile yürütülmektedir. 27 Mayıs - 2 Haziran 2013 tarihleri arasında 1 hafta süre ile gerçekleştirilecek olan eğitim programı Mersin ve Kahramanmaraş illerini kapsıyor.
|
Eğitime, Proje ülkeleri arasında yer alan Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan uzmanlarının yanı sıra, FAO, TİKA, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, TÜMSİAD Mersin Şubesi, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Mersin Üniversitesi’nden katılım sağlandı. Eğitimde Proje ülkelerinden 32 yabancı uzmanı da kapsayan yaklaşık 70 katılımcı yer alıyor.
Uluslararası eğitim programının açılışında ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı’nın yanı sıra Mersin Orman Bölge Müdür Vekili Refik Ulusoy, FAO Temsilcisi Ekrem Yazıcı ve TİKA Temsilcisi Ömer Faruk Güler tarafından konuşmalar gerçekleştirildi.
|
|
|
Mersin Orman Bölge Müdür Vekili Refik Ulusoy sözlerine proje eğitiminin illerinde gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek ve başta yabancı konular olmak üzere tüm katılımcıları selamlayarak başladı. Ulusoy konuşmasında, Bölge Müdürlüğünün hedefleri ve Bölge Müdürlüğünce gerçekleştirilen faaliyetleri aktardı.
|
|
FAO Temsilcisi Ekrem Yazıcı dağlık havza yönetimi yaklaşımı ve bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yazıcı konuşmasında projenin önemine değinerek projenin genel çerçevesi hakkında da bilgiler sundu.
|
ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı yapmış olduğu açılış konuşmasında, Mersin’in deniz seviyesinden 2.000 m. rakıma kadar çok değişik tarım ve ormancılık faaliyetlerinin bir arada yürütüldüğü bir il olması nedeniyle eğitim yeri olarak tercih edildiğini ifade ederek, Mersin halkının çok çalışkan olduğunu ve kendi çabalarıyla neler ürettiğinin bu proje eğitimi çerçevesinde görüleceğini belirtti.
Avcı, Mersin bölgesinde geçmiş yıllarda uygulanan entegre havza rehabilitasyon projelerinin eğitim çerçevesinde inceleneceğini ve bu projelerde çalışan ekibin de burada tekrar bir araya geldiğini ve deneyimlerini paylaşacaklarını hatırlattı.
Türkiye’de entegre havza rehabilitasyon projelerinin başarıyla uygulandığını belirten Genel Müdür Avcı, bugüne kadar uygulanan her projede yeni deneyimler elde edildiğini ve bu deneyimlerin proje aracılığıyla Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan ile paylaşılacağını ifade etti.
Genel Müdür Hanifi Avcı sözlerine şöyle devam etti; “Dünyada hızlı nüfus artışı nedeniyle gıda ihtiyacı ve buna bağlı olarak doğal kaynak tahribatı artıyor. Günümüzde en çok üretim yerine çevreye duyarlı üretim anlayışı gelişiyor. Burada hep birlikte gerçekleştireceğimiz eğitim çerçevesinde sürdürülebilir üretim ile ilgili faaliyetler de yerinde incelenecek.”
Türkiye’de uygulanan havza rehabilitasyon çalışmalarının ilk olarak doğal kaynak rehabilitasyonu maksadıyla yürütüldüğünü, daha sonra su kaynaklarının korunmasına yönelik projeler uygulandığını ancak günümüzde bunlara ilaveten su kaynaklarının paylaşımı ve yönetimini de içeren projeler yürütüldüğünü ifade eden Genel Müdür Avcı, bu sayede yöre insanının ihtiyaçlarını da gideren entegre havza yönetiminin yapıldığını ve bu konudaki stratejinin oluşturulduğunu, ayrıca bu projenin daha fazla faydalı olabilmesi için halkla iç içe çalışıldığını belirterek kamu, yerel halk ve STK işbirliği yapıldığını belirtti.
Türkiye’nin dağlık alanları ile proje ülkelerinin dağlık alanlarının birbiri ile benzerlik gösterdiğini bu bakımdan aynı yapı, aynı kültür ve aynı duyguyu paylaşan insanlar olarak işbirliği yapabileceğiz ve birbirimize faydalı olabileceğiz diyen Avcı, Mevlana’nın sözünü hatırlatarak “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir” dedi ve konuşmasını OGM, TİKA ve FAO’ya teşekkür ederek tamamladı.
|
|
|
Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ı kapsayan proje ülkelerinden yabancı uzmanların katılım sağladığı eğitimde teorik sunumların yanı sıra arazi programı da gerçekleştirilecek. Arazi programı Mersin ve Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde yürütülecek.
|
|
Eğitimde Katılımcı-Entegre Havza Yönetimi ile ilgili Türkiye’nin tecrübeleri aktarılacak ve proje ülkelerindeki mevcut durum değerlendirilecek.
|
2012 yılında başlayan “Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Su Havzalarının Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi” 3 yıl süre ile uygulanacak. Proje kapsamında; katılımcı ülke uzmanlarının eğitilmesi, uzman değişimi, havza rehabilitasyonu ve yönetimi ile ilgili ülkelerin özel şartlarını da dikkate alan kılavuzların hazırlanması, kamuoyu bilinçlendirme faaliyetlerinde kullanılacak materyalin hazırlanması faaliyetleri yürütülecek.
Proje katılımcı ülkelerinin işbirliğini geliştirme çabalarına katkı sağlıyor. Ayrıca Projenin ileriki yıllarda havza rehabilitasyonu ile ilgili uygulanacak olan daha kapsamlı projelere de öncülük etmesi bekleniyor.