Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Su Havzalarının Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi kapsamında düzenlenen “Katılımcı-Entegre Havza Yönetimi: Planlama, Rehabilitasyon ve Gelir Getirici Faaliyetler” adlı uluslararası eğitim tamamlandı. Mersin ve Kahramanmaraş illerini kapsayan Eğitim 27 Mayıs ile 2 Haziran 2013 tarihleri arasında 1 hafta süre ile gerçekleştirildi.
|
|
|
Eğitime Proje ülkeleri arasında yer alan Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan uzmanlarının yanı sıra, FAO, TİKA, ÇEM Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, TÜMSİAD Mersin Şubesi, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Mersin Üniversitesinden katılım sağlandı. Eğitimde Proje ülkelerinden 32 yabancı uzmanı da kapsayan yaklaşık 70 katılımcı yer aldı.
|
Eğitimde teorik sunumların yanı sıra arazi programı da gerçekleştirildi. Arazi programı Mersin ve Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde yürütüldü.
Eğitimde Katılımcı-Entegre Havza Yönetimi ile ilgili Türkiye’nin tecrübeleri aktarıldı ve proje ülkelerindeki mevcut durum değerlendirildi.
Eğitim kapsamında; entegre havza rehabilitasyonu ile ilgili sunumların yanı sıra kapsamlı arazi incelemeleri yapıldı ve daha önce uygulanmış projelerde yer alan paydaşlarla görüşmeler gerçekleştirildi. Ülke sunumlarının yer aldığı eğitimde ayrıca çalışma grupları oluşturularak örnek “Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi” hazırlandı.
Eğitimin teorik bölümünde;
• Ülke sunumları
• Havza rehabilitasyon çalışmaları
• Havza projelerinin organizasyonu ve yönetimi
• Kırsal Kalkınmada çiftçi eğitimi
• Çiftçilerin örgütlenmeleri ve tarımsal üretime katkıları
• Havza ve Mikrohavza seçim kriterleri
• Mikrohavza Planlaması,
• Örnek Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi ile ilgili Çalışma Grubu Sunumları başta olmak üzere birçok sunum gerçekleştirildi.
Eğitimin uygulama bölümünde;
• Mersin-Arslanköy Orman İşletme Şefliği, Tek Ağaç, Yavşan ve Cacık’ta saha ziyaretleri gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerde bölgede daha önce uygulanmış olan entegre havza rehabilitasyon faaliyetleri incelenerek detaylı bilgiler alındı, sedirde tohum ekimi ve fidan dikimi çalışmaları incelendi.
• Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü ve Tarsus Orman Fidanlığı ziyaret edilerek yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi alındı ve saha ziyareti gerçekleştirildi. Program çerçevesinde ayrıca, Tarsus kumul ağaçlandırma sahaları incelendi.
• Kahramanmaraş’ta Orman Bölge Müdürlüğü ziyaretinin ardından arazi incelemeleri gerçekleştirildi. Doğu Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi’nin uygulandığı Beşenli, Kuzucak, Kazanlıpınar ve Çağlayancerit Mikrohavzalarında arazi gezisi gerçekleştirildi. Gelir getirici faaliyetlerin de yer aldığı tüm entegre havza rehabilitasyon faaliyetleri incelendi. Ayrıca Projeden faydalanan yerel çiftçiler ziyaret edilerek projenin etkileri ile ilgili detaylı bilgiler alındı.
• Kahramanmaraş Ahırdağı mevkiinde yapılan toprak muhafaza, mera çalışmaları, dere ıslahı, sel kontrolü ve ağaçlandırma çalışmaları incelendi.
Son gün gerçekleştirilen değerlendirme ve tartışmanın ardından Eğitim Programı tamamlandı.
2012 yılında başlayan “Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Su Havzalarının Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi” 3 yıl süre ile uygulanacak.
Bölgesel Koordinatörlüğü Bakanlığımız tarafından sürdürülen Proje; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliği ile yürütülmektedir.
Proje kapsamında; katılımcı ülke uzmanlarının eğitilmesi, uzman değişimi, havza rehabilitasyonu ve yönetimi ile ilgili ülkelerin özel şartlarını da dikkate alan kılavuzların hazırlanması, kamuoyu bilinçlendirme faaliyetlerinde kullanılacak materyalin hazırlanması faaliyetleri yürütülecek.
Proje katılımcı ülkelerinin işbirliğini geliştirme çabalarına katkı sağlıyor. Ayrıca Projenin ileriki yıllarda havza rehabilitasyonu ile ilgili uygulanacak olan daha kapsamlı projelere de öncülük etmesi bekleniyor.