Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Uluslararası Kum ve Toz Fırtınaları Çalıştayı Düzenlenecektir

22 Eylül 2016

Kum ve toz fırtınaları (Sand and Dust Storms -SDS-) çevre, sağlık, sanayi, geçim, kentsel altyapı ve tarım üzerinde küresel, sınır aşan ve çok yönlü etkisi olan bir sorundur. Kum ve toz fırtınalarının (SDS) olumsuz etkilerini yaşayan ülkeler bu sorunu gidermek için kum ve toz fırtınaları hakkında 2010 yılında imzalanan Ankara Deklarasyonu da dâhil olmak üzere bir takım siyasi taahhütler yapmıştır.

 

Bu taahhütler kapsamında “Çevre ve Meteoroloji Alanında İşbirliği” üzerine ilk toplantı, Çevre Bakanları ve Çevre Koruma Başkanı seviyesinde Türkiye, İran, Irak ve Suriye tarafından 28-29 Nisan 2010 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

“Çevre ve Meteoroloji Alanında İşbirliği” üzerine ikinci Bakanlar toplantısı 26-29 Eylül 2010 tarihinde Tahran’da düzenlenmiştir. Bu toplantının neticesinde; İran, Irak, Suriye, Katar ve Türkiye arasında “Çevre ve Meteoroloji Alanında İşbirliği Eylem Planı” imzalanmıştır. Bu çerçevede Geçici Sekretarya Tahran’da kurulmuştur.

 

Eylem Planı Kapsamında;

22-26 Şubat 2011 tarihleri arasında 7 ülkeden 17 uzman katılımı ile İstanbul’da,
26-28 Kasım 2012 tarihleri arasında 17 ülkeden 28 uzman katılımı ile Ankara’da,
28-31 Ekim 2013 tarihlerinde arasında 15 ülkeden 32 yabancı uzmanın katılımı ile İstanbul’da olmak üzere üç adet Çalıştay düzenlenmiştir.

 

Ankara Girişimi, COP 12 başkanlığımız döneminde 2016 ile 2019 yılları arasındaki süreyi kapsayacak şekilde Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin uygulanmasını güçlendirmek maksadıyla deklare edilmiştir. Ankara Girişimi çerçevesinde, 04 - 07 Ekim 2016 tarihleri arasında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun himaye ve teşvikleriyle Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile müştereken Uluslararası Kum ve Toz Fırtınaları Çalıştayı düzenlenecektir. Düzenlenecek olan çalıştay, kum ve toz fırtınaları problemleri ve sorunlarına çözüm olabilecek muhtemel bir politika çerçevesi oluşturmak,  ülkeler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak ve ülkelerin bu konulardaki kapasitesini artırmak gayesindedir.

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü 16 ülkenin odak noktaları ve UNCCD, WMO ve UNEP gibi UN kuruluşları ile irtibat halinde bulunmuştur.

 

Çalıştaya;

• Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Sekretaryası (UNCCD), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO)’dan toplam 5 kişi,
• 13 Ortadoğu ve Afrika ülkesinden (Çad, Moritanya, Somali, Sudan, Mısır, Pakistan, Türkmenistan, Irak, İran, Kuveyt, Afganistan, Suudi Arabistan, Katar), İspanya ve İtalya’dan toplam 27 kişi,
• Çin, İran, Pakistan, Kuveyt ve ülkemizden konu uzmanı 10 akademisyen,
• Bakanlığımız ve diğer kurumlardan toplam 40 kişi

katılım sağlayacaktır.
 

Çalıştay 4-7 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul DSİ Orhantepe Ar-ge ve Eğitim Merkezinde gerçekleştirilecektir.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır