12-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara’da yapılması planlanan, Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12 Taraflar Konferansı (COP12) “Kültürel Faaliyetler Alt Kurulu” çalışmaları kapsamında, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdür Yardımcısı İsmail BELEN başkanlığında, UNCCD Ulusal Odak Noktası Erdoğan ÖZEVREN, Çölleşme ile Mücadele Dairesi Başkan Vekili Özlem YAVUZ, Uzman Yardımcıları Pınar CANLI ve M.Abdullah YURTOĞLU, Peyzaj Mimarı Nevin FENER ve Mühendis Ahmet ŞENDAĞLI’dan oluşan bir heyet, ATO Kongre Merkezinde yetkililer ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Genel Müdür Yardımcısı İsmail BELEN; ev sahipliğimizde yapılacak UNCCD COP 12 konferansı hakkında ve bu konferansın düzenlenmesi çalışmaları için kurulan Alt Kurullar hakkında kısa bir bilgi verdi. Oluşturulan Alt Kurullardan Kültürel Faaliyetler Alt Kurulu’nun yapacağı çalışmalar ve konferansın hazırlık ve icra aşamasında düşünülen faaliyetler hakkında kısa bir sunum yaptı.
UNCCD Ulusal Odak Noktası Erdoğan ÖZEVREN; daha önce yapılan BM Taraflar Konferansında yapılan faaliyetleri, BM protokol sıra düzenini ve konferansa dair edindiği bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Doğan ACAR; öncelikle taslak bir iş takviminin oluşturulmasını ve bunun üzerinde çalışılmasının gerekliliğini belirtti. Bu kapsamda toplantı sırasında oluşturulan iş takvimi üzerinden konferans sürecinde gün gün yapılabilecek faaliyetler toplantıya katılanlarla birlikte kararlaştırılıp, taslak bir iş takvimi oluşturuldu. Bu iş takvimi kapsamında konferansın ilk günü olan Genel Kurul açılışını Çok Sesli Koro Konseri ile yapılması önerildi. Konferansın ilk haftasında açılışa özel kokteyl verilmesi, Ankara’nın Başkent oluşu törenleri, Kuzey Yıldızı Parkında ışık ve ses gösterileri eşliğinde bir akşam yemeği, Kocatepe, Hacı Bayram, Alaeddin ve Aslanhane Camilerine ziyaret şeklinde olup; hafta sonunda ise birçok faaliyet yapılabilecekler arasından önerilmiştir. Bunlar; Konya gezisi, Gordion Gezisi, Beypazarı gezisi, Nevşehir-Ürgüp-Göreme gezisi, Eskişehir gezisi, Safranbolu-Amasra gezisi, Bolu gezisi, Amasya-Çorum gezisi, Nallıhan(Kuş cenneti), Ankara şehir turu ( Büyükşehir Belediyesinin göstermek istediği yerler), Altındağ Belediyesi (Hamamönü, Hamamarkası evleri), Ankara Kalesi, Meclis-Cumhurbaşkanlığı-Anıtkabir (Hafta içi öğle planlanması daha uygun olduğu dile getirilmiştir), Kiliseler ve 29 Ekim provaları gibi faaliyetlerin arasından bir planlama yapılması öngörüldü.
Konferansın ikinci haftasında, Cumhurbaşkanı Resmi açılış konuşmasının olduğu gün Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılması ve bu açılış konuşmasına Devlet Halk Dansları gösterisi ile yapılması, resmi yazıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve Meclis Başkanımızın programlara dahil edilmesi önerilmiştir. Bu kapsamda bu hafta içerisinde TBMM Başkanı ev sahipliğinde Parlamenterler Toplantısının TBMM’ de yapılabileceği öngörüldü.
Son olarak “Türkiye’de dikili ağacım var” sloganıyla konferansa katılanların her biri adına fidan dikimi yapılabileceği ve her katılımcıya bu kapsamda sertifika verilmesi öngörüldü.