Dünyanın önde gelen bilim adamları 9-12 Nisan 2013 tarihinde Almanya’nın Bonn şehrinde UNCDD 2. Bilimsel Konferansı’nda arazinin aşırı sömürüsünü önlemek için gerekli önlemlerin alınmasının ülkeler ve uluslararası topluluklar için daha ekonomik olup olmadığını değerlendirmek için bir araya geleceklerdir.
İklim değişimi ve 2050 yılı itibariyle dünya nüfusunun 9 milyara ulaşmasıyla, arazi ve toprak uzmanları arazi kaynağının artan gıda, su, enerji ve diğer ihtiyaçları karşılamak için çok fazla baskı altında olabileceğinden alarm durumundadırlar.
Tüm dünyadan 195 Taraf ve bilim adamı Bilimsel Konferansta temsil edileceklerdir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nden aynı zamanda UNCCD Ulusal Odak Noktası Erdoğan Özevren, Uzman Yardımcısı Ertuğrul Apaydın ile, Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Özden Görücü Türkiye’yi Konferansta temsil edeceklerdir.
Konferans, bazı uzmanların hali hazırda İklim Değişimi konusunda Stern Raporu veya biyolojik çeşitliliğin ekonomik değerini ortaya koyan Ekosistemlerin ve Biyo çeşitliliğin Ekonomisi ile karşılaştırdıkları arazi bozulumunun küresel fayda maliyetini öncelikli olarak değinecektir.
Bilimsel konferansı müteakiben, devlet temsilcileri 1-19 Nisan tarihinde yine Bonn’da BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesinin Uygulanmasını Değerlendirme Komitesi 11. Oturumu için bir araya geleceklerdir.
Sözleşmenin uygulanmasını, özellikle yoksulluk ve arazi örtüsü ile ilgili olan kısmı tartışacaklar ve taraflar ve diğer paydaşlar tarafından verilen raporlara bilimsel bir bakış açısıyla tavsiyede bulunacaklardır.
Sözleşmenin 1996 yılında onaylanmasından bu yana bu toplantı ilk defa yapılıyor, Taraflar özellikle yoksulluk ve arazi örtüsü gibi etki göstergelerini kullanarak faaliyetlerinin sonuçlarını raporlamışlardır. Bu göstergeler 2009 yılında Arjantin’de yapılan UNCDD 1. Bilimsel Konferansı’nın görüşü üzerine karara bağlandı.
Sözleşmenin Bilim ve Teknoloji Komitesi, bilim adamları arasındaki işbirliğinin öne çıkarılmasında bir araç olmuş böylece arazi yönetimi konusunda kalkınma politikalarını oluşturulabilir ve geçerli bilim temeli ve en son bilgilerle değerlendirilebilir.
Bilim ve Teknoloji Komitesi, Bilimsel Konferansın üçüncü özel oturumu için Bonn da bir araya gelecektir. Son raporlardaki göstergelerin nasıl uygulandığı hususunda tüm dünyadaki paydaşlar ve devletler ile bir diyalog içinde olacaktır. Her iki toplantının sonuçları, Sözleşmenin Tarafları, Taraflar Konferansının 11. Oturumu için yılın sonuna doğru toplandığında karar verme sürecine rehberlik edecektir.