Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünü temsilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 22. Taraflar Konferansı’na katılan delegasyonumuz; 16 Kasım 2016 tarihinde, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Küresel Mekanizması (GM) Genel Sekreteri Sayın Markus REPNIK’in de katılımları ile “İklim Değişikliğine Arazi Bazlı Uyum ve Arazi Tahribatının Dengelenmesi Uygulamaları” konusunda bir yan etkinlik düzenlemiştir.
Yan etkinlik, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve faaliyetlenin anlatıldığı kısa film gösterimi ile başlamış ve Sayın Büyükelçi Melih ULUEREN’in açılış konuşmaları ve başkanlığında devam etmiştir. Sayın Büyükelçi konuşmaları sırasında çölleşme ile mücadelenin biyoçeşitlilik ve insan etkisiyle gerçekleşen iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmede büyük öneme sahip olduğundan bahsetmiştir. Sayın Büyükelçi ayrıca Çevresel yönetim yaklaşımında çölleşme ile mücadele, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve biyoçeşitliliği korumanın birçok yolla birbirine bağlı olduğuna değinmiştir.
Oturumda, UNCCD Küresel Mekanizması (GM) Genel Sekreteri Sayın Markus REPNIK’in Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) yaklaşımı ve iklim değişikliğine adaptasyonu konusunda bir konuşma yapmıştır.
Daha sonrasında oturum başkanı Sayın Büyükelçi Arazi Tahribatının Dengelenmesinde Ankara Girişiminin Rolü konusunda bir sunum gerçekleştirmiştir. Sayın Büyükelçi sunumunda geçtiğimiz yıl 12-23 Ekim tarihleri arasında Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansının Türkiye’de başarıyla tamamlandığını ve konferansın en önemli çıktılarından biri olan Ankara Girişimi hakkında kısa bilgiler vermiştir. Sayın Büyükelçi özellikle Ankara Girişiminin Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) hedeflerine ilerleme yolundaki önemini vurgulayarak Girişim çerçevesinde; Çölleşme, Arazi Tahribatı ve Kuraklık (DLDD) ile göç ve sosyal istikrarsızlık arasındaki bağlantıların anlaşılabilmesi, arazi ve mülkiyet haklarının güçlendirilmesi ve kapasite geliştirme çalışmalarının da olacağına değinmiştir. Sayın Büyükelçi ayrıca Ankara Girişimi çerçevesinde bu zamana kadar yapılan faaliyetler hakkında kısa bilgiler vermiştir.
Oturum daha sonrasında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Sayın M. Mustafa GÖZÜKARA’nın Türkiye’de Çölleşme ile Mücadele Uygulamaları ve İklim Değişikliğine Arazi Bazlı Uyum konusunda bir sunum gerçekleştirmiştir. Sayın Genel Müdür Yardımcımız sunumlarında ülkemiz hakkında kısa bilgiler verdikten sonra ülkemizde yapılmakta olan çölleşme ile mücadele faaliyetlerinden bahsetmiştir. Sayın Genel Müdür Yardımcımız daha sonrasında ülkemizin ulusal eylem planlarından bahsetmiş ve katılımcılara bunlarla ilgili bilgiler vermiştir. Genel Müdür Yardımcımız bunlara ek olarak Genel Müdürlüğümüz bünyesinde yürütülmekte olan Entegre Havza Rehabilitasyon Projelerinden bahsetmiştir.
Genel Müdür Yardımcımız Sayın M. Mustafa GÖZÜKARA sözlerine son verirken Genel Müdürlüğümüz bünyesinde yürütülmekte olan Türkiye Dinamik Erozyon İzleme Modeli Projesi, Rüzgar Erozyonu İzleme Projesi, Türkiye Çölleşme Risk Haritası, Toprak Bilgi Sistemi Projesi ve Arazi Örtüsü ve Arazi Kullanım Değişiklikleri Trendlerini izleme Projeleri hakkında bilgiler vermiştir.
Son olarak Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanlığında görevli Şube Müdürü M. Abdullah YURTOĞLU Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Türkiye Ulusal Ülke Raporunu anlatan bir sunum gerçekleştirmiştir. M. Abdullah YURTOĞLU; Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) yaklaşımının evveliyatı, ATD yaklaşımı, ulusal hedeflerin belirlenmesi süreci ve aşamaları ve gönüllü ulusal hedeflerin saptanması konularında katılımcıları bilgilendirmiştir.
Bunlara ek olarak Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü yayınlarının tanıtıldığı bir stant açılmış İngilizce ve Fransızca dilinde Genel Müdürlük faaliyetlerinin anlatıldığı yayınlar katılımcılarla paylaşılmıştır.