Ülkemizde çığ kontrolü tekniklerinin geliştirilmesi, çığ kontrolü projelerini yapacak teknik elemanların ihtisaslaşması, Avusturya’ da uygulanan tekniklerin irdelenmesi ve ülkemizin doğal koşullarına uygulanabilirliğinin tartışılması maksadı ile 2 Eylül Pazartesi günü başlayan hizmet içi eğitim programı 5 Eylül Perşembe gününe dek Trabzon Uzungöl’de devam edecek.
Eğitim programına Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi AVCI, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mustafa GÖZÜKARA, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus ŞEKER, ÇEM Genel Müdürlüğü Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN, Erozyon Kontrolü Daire Başkanı Hayrettin YILDIRIM, Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Behlül ŞENYÜREK, Trabzon Orman Bölge Müdürü Mustafa GEDİKLİ, Bakanlık 12. Bölge Müdür Yardımcısı Hasan TERZİOĞLU, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin E. ÇELİK, Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. Abdürrahim AYDIN, Avusturyalı Çığ Uzmanları Joseph PLANK ve David FORSTLECHNER, ÇEM, OGM, AFAD, KGM, DSİ, MGM Genel Müdürlüklerinden ilgili personeller katılmışlardır.
Eğitim programı açılış konuşmalarında sırası ile Trabzon Orman Bölge Müdürü Mustafa GEDİKLİ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdür Yardımcısı Hasan TERZİOĞLU, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus ŞEKER söz almışlardır.
Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus ŞEKER yapmış olduğu açılış konuşmasında; çığ konusunun meslektaşlarımız üstünde daha fazla enerji ve emek harcadıkları bir konu olduğuna değinmiş, buna benzer eğitimler sayesinde çığ afetine olan bakış açımız ve bilgi dağarcığımızın gelişeceğini söylemiştir. Bakanlığımızın çığ konusunda uzmanlaşma yolunda hızla ilerlediğini söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Şeker, Orman Genel Müdürlüğü olarak ÇEM Genel Müdürlüğü’nün hazırlamakta olduğu Çığ Kontrolü Projelerini hayata geçireceklerini ifade etmiştir.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürümüz Hanifi AVCI yapmış olduğu açılış konuşmasında; hizmet içi eğitimlerle erozyon, sel, heyelan ve çığ mevzularında ihtisas sahibi olduklarını ve ihtisas gruplarına yönelik eğitimlere ağırlık verdiklerini söylemiştir. Avusturyalı meslektaşlarımıza deneyimlerini paylaştıkları için teşekkür eden Genel Müdür AVCI, Trabzon İlimizin koşulları gereği çığ potansiyeline sahip olması hasebiyle eğitimin burada düzenlendiğini ifade etmiştir.
Bu bölgede meydana gelen sel, çığ, ve heyelanların önemli afetler olduğunu ve bu afetlere sebep olan etkenlerin ise arazi kullanımındaki değişim, iklim değişikliği ve insan faktöründen kaynaklandığını belirten Genel Müdür Hanifi Avcı sözlerine şöyle devam etmiştir; “Kamu kaynaklarının ortak kullanılması ile birlikte durum tespiti yerine çözümler üzerine ortak bir model oluşturulması gerekmektedir. Her teknik konudan anlayan değil bir konu üzerinde uzmanlaşan elemanlar yetiştirilmesi gerekir ve önce uzman sonra model projeler üretmek gereklidir. Çığdan dolayı 101 noktada karayolları ağında ulaşımda aksamalar olmakta, yayla yolları, turizm alanları ve enerji nakil hatları gibi alanlarda potansiyel çığ alanlarının olabileceği dikkate alındığında çığ kontrolu eğitim ve çalışmalarının önemi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca çığ projeleri uygulanmasında ekosisteme etkisine göre projeler önerilmelidir. Bunun yanında çığ kontrolu çalışmaları restorasyon ve rehabilitasyon çalışmalarıyla kombine edilmelidir. Benzer çalışmalarda kurumlar arası koordinasyon da çok önemlidir. ÇEM Genel Müdürlüğü olarak her türlü koordinasyona ve işbirliğine açığız.”
ÇEM Genel Müdürlüğü olarak hazırlanan projelerin, koordinasyon ve işbirliği sayesinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya geçeceğini hatırlatan Genel Müdür Avcı bu koordinasyon ve işbirliğinin güzel sonuçlarını hep birlikte göreceklerini ifade ederek sözlerine son verdi.
Trabzon Uzungöl’de devam eden hizmet içi eğitim programı 5 Eylül 2013 Perşembe günü sona erecektir.