Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Şu İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Rize Valiliği tarafından, Fırtına Vadisi’nin korunması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 26-27 Nisan 2013 tarihlerinde Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde “Fırtına Vadisi Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyuma Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi destek vermişlerdir.
Fırtına Vadisi Sempozyumu ile; Doğu Karadenizin ve Ülkemizin dünya ölçeğinde öneme sahip Fırtına Vadisinin kaynak değerlerinin korunması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılmasına katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Fırtına Vadisi Sempozyumu ile; Bölgenin ve ülkemizin dünya ölçeğinde öneme sahip Fırtına Vadisinin kaynak değerlerinin korunması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılmasına katkı sağlanacağı ileri sürüldü.
ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Sayın Yılmaz ALTAŞ konuşmalarında, “Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı” ile 2013-2017 yılları arasında 25 ana havzada öncelikli tespit edilen toplam 227 sel havzasında toplam 41 milyon 550 bin dekar alanda çalışma yapılacağını belirtmiştir. Ayrıca bu sel havzalarından 4 adedi Rize ilinde olup bunlardan 2 tanesi ise Fırtına vadisinde yer alan Tunca ve Yeşildere sel havzalarındaki sel kontrol projeleridir.
Sel ve taşkınlar, Türkiye’yi tehdit eden tabii afetler arasında depremlerin ardından ikinci sırada yer alıyor. Meteorolojik karakterli afetlerin en yaygınlarından olan seller havzanın üst kısımlarındaki su toplama bölgesinde toprak-su-bitki arasındaki tabii dengenin bozulmasından kaynaklanıyor. Sel ve taşkınları önlemede en etkili ve kalıcı metot ise su toplama bölgesindeki bozulan tabii dengeyi yeniden tesis etmekten ve tedbirlerin alınmasından geçiyor. Uygulamaya konulan “Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile bu denge yeniden tesis edilerek gerekli tedbirler alınacaktır" dedi.