Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi Açılış Çalıştayı, 25 Temmuz 2013 tarihinde Konya DSİ 4. Bölge Müdürlüğünün tesislerinin toplantı salonlarında yapıldı. Çalıştaya Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, GTHB Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden Dr. Yüksel Şahin, Konya Orman Bölge Müdürü Necati ALIÇ, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Havza Planlama ve Arazi Islahı Daire Başkanı Cafer ORHAN, Orman Genel Müdürlüğü Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Daire Başkanı Mahmut Temiz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanı Ayhan ÇAĞATAY'ın yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili birimleri, FAO Türkiye Alt Bölge Ofisi, Üniversiteler, Özel ve Sivil Toplum Kuruluşların temsilcileri katılmışlardır.
Proje kapsamında 22 Temmuz 2013 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığında gerçekleştirilen hazırlık toplantısında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI yapmış olduğu konuşmasında; Konya ve Karaman Valisi, KOP Başkanlığı ve üst düzey yöneticilerle yaptıkları görüşmelerden bahsederek proje yazımı ve alan seçimi konularında genel bir değerlendirmede bulundular.
Sabah 09.30’da, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açılışı yapılan çalıştayın ilk konuşmasını FAO Türkiye Alt Bölge Ofisi’nden Dr. Ayşegül AKIN yapmıştır. Ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus ŞEKER söz almıştır. Proje Uzmanlarından Halil AGAH projeyi tanıtan bir sunum yaparak, proje ortakları, proje temel bileşenleri, projeden beklenen çıktılar ve proje bütçesi ile ilgili hakkında bilgiler vermiştir.
Proje hakkındaki bu girişin ardından, çalıştaya katılan kurum ve kuruluşlar sırayla söz alarak Konya Havzasında yürüttükleri projeleri ve söz konusu proje kapsamında kurumlarına ait, önem arz eden çalışmalarını aktarmışlardır.
Çalıştaya Projede görevli FAO uzmanları, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Konya Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Konya ve Karaman İl Müdürlükleri, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü 8. Bölge Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, KOP İdaresi, Mevlana Kalkınma Ajansı, Önder Çiftçi Derneği, Konya Şeker, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Temsilciliği, Konya Ticaret Borsası, Konya Toprak Su Araştırma İstasyonu temsilcilerinden oluşan 80’i aşkın katılımcı katılmıştır.
Çalıştay, katılımcıların sunumlarından sonra Çalışma Grubu çalışmaları ile devam etmiştir. Ormancılık Çalışma grubu ve Tarım-Mera Çalışma Grubu olmak üzere ikiye ayrılan katılımcılar proje hakkındaki önerilerini ve katkılarını çalışma gruplarında dile getirmişlerdir. “Proje Tanımlama Formu”ndan hareketle; katılımcıların proje ile ilgili görüş ve önerileri alınmış, projeye eklenmesini ya da çalışmaların sağlıklı yürütülmesi açısından değiştirilmesini/çıkarılmasını istedikleri kısımlar üzerinde tartışılmıştır. Farklı kurum/kuruluşlar ve meslek gruplarından kişilerin bulunduğu çalışma gruplarında tartışmalar gerçekleştirilerek projenin iyice anlaşılması ve proje bütçesinin doğru kullanılması için detaylı açıklamalar yapılmıştır.
Kapanış ve tartışma oturumunda çalışma gruplarının hazırlamış oldukları metinler Grup Sözcüleri aracılığı ile sunularak tartışmaya açılmıştır. Son görüş ve katkılar da alınarak değerlendirildikten sonra Çalıştay sonlandırılmıştır.
Aynı akşam bir iftar yemeği düzenlenmiştir.